Un grup din 12 fotografi străini și locali, în perioada 3-9 august au desfășurat un tur al țării pentru a surprinde prin obiectivul camerelor partea nevăzută și pitorească a țării.

 Aceștia au vizitat mai multe obiective turistice, călătoria acestora fiind un amestec dintre cultură, natură, gastronomie și drumeție.

Pe 5 august, drumeții au ajuns la lacul Beleu, în regiunea satului Văleni, asta după ce au înnoptat în pădurea de stejari din apropierea s. A.I. Cuza, raionul Cahul .

La lacul Beleu a urmat o sesiune foto și excursie pe lac în compania unui ornitolog care le-a povestit fotografilor despre flora și fauna cu care este bogat lacul.


„Pe mine lacul m-a impresionat, sunt pentru prima dată aici. Ce ține de floră și faună poate este mai puțin impresionant în comparație cu astfel de lacuri de peste hotare, dar de fapt atmosfera și energia apei, liniștea și simplitatea locului cred că face tot farmecul. Călătoria noastră e o întreagă aventură, sunt oameni care nu s-au așteptat la anumite greutăți, însă eu cred că am făcut față cu brio. Mi-a plăcut excursia la Conacul Manuc Bey, am descoperit castelul pe dinăuntru, nu știam că aveam așa frumusețe în țară. Spre marea mea bucurie, am fost pentru prima dată în partea Găgăuzia din Moldova și mi-a plăcut foarte mult. Suntem aceiași țară dar bucătăria diferă de cea de la centru și de la nord. Totodată, m-a impresionat ospitalitatea acelor oameni, dacă cineva vorbește în rusa se încearcă să vorbească cu noi în română, chiar daca cineva vorbește în găgăuză, ne face gesturi ca noi să înțelegem” ne-a comunicat Elena, fotografă.


Un alt fotograf participant la călătorie este domnul Anatol Poiată: „Nu este prima vizită la lacul Beleu, atunci am avut norocul să văd pelicanii, astăzi am văzut lebedele. Lacul Beleu este un loc deosebit pentru moldoveni, nedescoperit, o perlă nedescoperită. Mie îmi place foarte mult, dar din păcate el seacă și asta este o problemă care trebuie să o rezolvăm. Eu fac fotografii de mai mulți ani și a fost o invitație să particip în acest grup, în aceasta călătorie foto ”.

Fotografii, în călătoria pe lacul Beleu au fost însoțiți de Vitalie Ajder, ornitolog din Iași, care a povestit în detalii despre vietățile și plantele care erau văzute în timpul excursiei pe lac.

„Europenii sunt nebuniți după pelicani, aceștia nu cuibăresc peste tot, iar Moldova poate fi și ea o atracție din acest punct de vedere. La Beleu, pelicanii pot fi văzuți începând cu luna mai –iunie. Vin aici pentru că pot prinde pește cu ușurință, caci lacul nu este foarte adânc” ne-a povestit Vitalie Ajder.


O problemă enunțată de ornitolog,  a fost pescuitul ilicit în zonă: „Cât de mult nu am interzice oamenilor să prindă pește în zonă, aceasta nu va înceta.  Ori pestele care urmează să fie prins la Beleu, ar trebui să fie vândut doar turiștilor, nu dus la Cahul sau în alta parte. La Beleu poate fi găsit caras, crap, biban, poate urca și știuca, plătica de Dunăre”.

Totodată, după părerea domnului Ajder,  pentru a dezvolta turismul în această regiune este nevoie de creat maxim 3 pensiuni și de asigurat drumul de acces la lac.

Localnicii spun că deseori vin turiștii să facă excursii pe lacul Beleu, aceștia fiind impresionați cel mai mult de nuferii albi și galbeni și de păsările care pot fi văzute în zonă, inclusiv lebedele și pelicanii.

Din păcate, adâncimea lacului nu este mai mare de 1,5 metri, ceea ce creează un pericol de a seca. Dar cea mai nevăzută atracție a lacului Beleu rămân sondele care forează petrolul în zonă.