A trecut mai bine de o jumătate de an de când patru tineri, originari din Cahul, au participat la cea de-a treia ediție a Hackathon-ului media – Puterea a cincea cu genericul „Cum faci bani din Internet” formând echipa DiArT’S – una din cele câștigătoare.

Cu viziune și muncă, DiArT’S a dezvoltat ideea de proiect și a creat platforma online https://suntcreativ.md/, care combină două tipuri de servicii: promovarea articolelor de artă ale tinerilor și lansarea campaniei de crowdfunding, unde vor fi ideile de proiecte sociale, culturale și cu scop caritabil, încurajând membrii societății să doneze pentru realizarea acestora.

„Ideea proiectului a pornit de la o întâmplare, ce a lăsat urme în viziunea mea despre viață. E vorba de un tânăr, pe care l-am întâlnit în Chișinău în fața unui spital, și care era fără mâini. Picta pe foi simple, cu gura, apoi își vindea lucrările la un preț simbolic și așa își susținea cât de cât existența. Dorind să-l ajut, căutam posibilități de promovare a lucrărilor acestui băiat printre cunoscuți, colegi, prieteni. Acest fapt a coincis cu perioada promovării Hackathon-ului pe rețelele de socializare. Evenimentul promitea o soluție pentru frământările mele. Am acceptat provocarea de a participa la acest târg al ideilor, creând echipa DiArT’S. Astfel, încercăm să conferim sonoritate conceptului de valorificare a potențialului creativ, de promovare a creațiilor handmade create deseori de persoane social-vulnerabile, mame care cresc copii mici, persoane cu dizabilități, persoane eliberate din detenție, etc” ne-a comunicat Dina, .

Totodată, Dina a menționat că dorește ca acest proiect să devină o platformă care să ofere posibilități de realizare pentru tinerele talente din țară sau de peste hotare, proiect care să fie o încurajare pentru creația artistică inovatoare.

Artiom, un al membru al echipei, persoană responsabilă tehnic de proiect ne-a declarat că ideea acestui proiect este foarte bună și reală de implementat, doar că necesită multă muncă și răbdare, deoarece o asemenea platformă încă nu a fost realizată în Moldova.

„Acest proiect a fost mai mult ca o nouă provocare pentru mine, în plus colegii mi-au insuflat optimism. Deși la început nu am acordat atenție acestei oferte, după ce am discutat în echipă și am pus câteva idei pe foaie, provocarea a devenit una interesantă” a mai adăugat Artiom.

Site-ul este doar o platformă de promovare a produselor nu și de vânzare online. În cazul acestui proiect, participanții vor fi independenți să-și gestioneze profilul și să mențină legătura cu clienții lor. Astfel, participantul se va înregistra pentru a-și crea un profil apoi va plasa pozele lucrărilor pe care vrea să le vândă și va completa și spațiile destinate pentru descrierea produselor și prețurile lor. Cumpărătorul va putea să contacteze producătorul prin telefon pentru a efectua comenzi. În prima lună din momentul lansării site-ului, participanții vor beneficia de serviciile de promovare gratuit, iar ulterior ei vor plăti o taxă de 10 lei per anunț plasat.

„Este prima mea experiență în calitate de coordonator de proiect. A fost o perioadă în care am învățat că mai mult decât orice deadline, e important să îți respecți cuvântul dat. La fel, mi-a fost plăcut să lucrez cu o echipă tânără cu viziune asupra proiectului. Scopul general al acestui proiect este de a-i încuraja pe tineri să-și descopere talentele, să muncească asupra lor mai mult și desigur, scopul particular al site-ului este să promoveze articolele lor pe această platformă. Pe lângă acest serviciu, site-ul va pune la dispoziție o platformă de crowdfunding unde tinerii voluntari își vor descrie ideile de proiecte cu impact social, încurajând susținătorii să doneze pentru realizarea scopului prezentat în proiect”  ne-a declarat Tamara.

Precizăm că Hackathon-ului media – Puterea a cincea s-a desfășurat în perioada 14-17 iulie 2017, la ediția actuală, participanții au avut misiunea să elaboreze proiecte și aplicații noi care ar ajuta presa să câștige bani din conținutul online. Trei echipe desemnate de juriu câștigătoare au beneficiat de granturi a câte 4000 $ pentru dezvoltarea și implementarea  proiectelor sale . Proiectele sunt publice și gratuite pentru utilizare.