Dimineața a fost postată pe ziuadeazi.md un comunicat al Poliției de Frontieră precum că la PTF Cahul au fost documentați 2 șoferi cu permise de conducere falsificate.

Comunicatul a fost preluat integral, și poate fi comparat cu cel original.

În comunicat se spune că: „Polițiștii de frontieră din punctul de trecere Cahul au depistat în fluxul de călători doi tineri care au prezentat la controlul trecerii frontierei de stat două permise de conducere cu semne vădite de falsificare. Ambii șoferi documentați, un conațional și un cetățean român, aveau intenția să iasă din Republica Moldova. Primul incident a avut loc acum 48 de ore, fiind cercetat pentru uz de fals în acte un cetățean moldovean de 27 de ani. În timpul verificării documentelor de călătorie și a celor pentru autovehiculul condus, un BMW 525 cu numere de înmatriculare moldovenești, polițiștii de frontieră au sesizat elemente de contrafacere în permisul de conducere, care ar fi fost eliberat de autoritățile din Federația Rusă. Primele cercetări amănunțite cu tehnica din dotare au confirmat neveridicitatea actului. Posesorul a declarat că îl obținuse pe căi legale la Moscova, fapt ce nu a pus la îndoială veridicitatea acestuia.”

De asemenea, în comunicat este indicat al doilea caz: „În cel de-al doilea caz, cetățeanul României de 35 de ani s-a prezentat în punctul de trecere Cahul, la volanul unui Volkswagen Turan. Ca urmare a controlului asupra documentelor prezentate și în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au supus unor verificări adiționale permisul de conducere englez, la care s-au observat indici de falsificare. În rezultat, cu ajutorul dispozitivului special de control al actelor s-a constatat că documentul este falsificat. Mai mult că tânărul a recunoscut că prin intermediul unei persoane necunoscute a obținut permisul, pentru care a oferit o sumă de o mie de paunți englezești.”

Astfel de informații ce vizează activitatea polițiștilor de frontieră din regiune, sunt des preluate de către protalul nostru, sursa fiind aceiași – site-ul oficial al Poliției de Frontieră: www.border.gov.md.

La doar câteva ore de la publicarea și distribuirea știrii, pe pagina de facebook a ziuadeazi.md primim un mesaj de amenințare, postat de pe contul unui oarecare Marcel Minka, care s-a autoidentificat în știrea respectivă, cu toate că redacția nu dispune de informații cu privire la numele persoanelor care au fost documentate de Poliția de Frontieră. Mai jos redăm mesajele recepționate și răspunsul redacției.

În acest context, suntem îngrijorați de atitudinea unor cetățeni care recurg la amenințări cu răfuiala fizică drept reacții la activitatea jurnalistică. Mai mult ca atât, Legislația Republicii Moldova prevede expres modul de acțiune în caz că persoana a fost lezată în drepturi de un material jurnalistic.

Astfel, solicităm public Inspectoratului de Poliție Cahul să se autosesizeze pe acest caz.

V. Hotnogu