Peste 300 de tineri din regiune au participat la Târgul Universităților din România care a avut loc ieri, 7 iulie în mun. Cahul.


Astfel, tinerii au avut posibilitatea să afle mai multe despre oferta educațională a universităților din țara vecină, dar și să discute cu studenții acestora.

„Am venit astăzi la Cahul să promovăm oferta educațională a locurilor din Romania, locurilor la universități și licee, suntem aici circa 15 centre universitare și încercăm să ajutăm viitori studenți și viitori elevii să depună mai rapid și încercăm să îi sfătuim și deja ce domenii să aleagă” ne-a declarat D-na Eremia Liuba Președintă a Federației Tinerilor Români de Pretutindeni.

Totodată, doamna Eremia a menționat că cele mai solicitate specialități sun dreptul, medicina și economia, cu toate acestea, tinerii au început să se intereseze și de kinetoterapie și IT. Aceasta, s-ar datora faptului că acestea specialități sunt bine plătite.

Adelin Ungureanu, Lector Universitatea Petroșani: „Universitatea noastră, cu vechime în activitate de peste 7 decenii, vine și oferă studenților din toata Basarabia, românilor de pretutindeni, 86 de locuri fie cu bursă, fie bugetat, la peste 20 de specializări printre care: automatică ,ingineria transporturilor, a traficului, energetică, electrică, mecanică etc.

Unii tineri din Cahul, au manifestat interesul față de o universitate după absolvirea căreia, ar putea avea un salariu începând cu 3 mii de euro.

„Avem un număr mare de locuri la școlarizare cu bursă, în special pentru cei care vor să desfășoare o carieră la uscat sau la bortul navei. Ne bucură faptul ca deja am făcut înscrieri inclusiv din Cahul. Deși avem numeroase locuri de școlarizare gratuită și cazare gratuită, ele se pot suplimenta daca avem mai mulți doritori. Industria maritimă este o industrie particulară în sensul în care rata de promovare pe post după absolvire este foarte rapidă. Absolvenții de navigație, după ce își susțin examenul de brevet vor avea un salariu care începe de la 3 mii de euro” ne-a comunicat doamna Cristina Dragomir de la Universitatea Maritimă din Constanța.

La Târgul universităților române au participat și reprezentanți ai Universității Dunărea de Jos din Galați. Eduard Sanduleac, membru al Ligii Studenților Basarabeni din  Galați ne-a declarat că este bine să înveți la Galați pe motiv că universitatea este aproape de Republica Moldova, iar tinerilor le vine mult mai simplu să se deplaseze acasă. Totodată, universitatea este dotată cu echipament modern și condiții forte bune.

Precizăm că Târguri ale universităților din România au avut loc în perioada 4-7 iulie în municipiile Chișinău, Bălți și Cahul.

Evenimentul face parte din campania de informare și consiliere AdmiteRO care se desfășoară în perioada iulie – octombrie și este organizat cu sprijinul Ministerului Educației Naționale și Ministerul Românilor de Pretutindeni.

Federația Tinerilor Români de Pretutindeni este o organizație non-guvernamentală, apolitică și nonprofit, cea mai importantă entitate de reprezentare a studenților și elevilor etnici Români care își fac studiile în România.