Instituțiile de învățământ din Pașcani, Zîrnești și L. T. Mihai Eminescu din Cahul sunt trei din cele 15 localități unde în acest an a fost dat startul discuțiilor publice comunitare despre educația pentru sănătate a adolescenților.

Cele 15 comunități sunt din raioanele Orhei, Rezina, Fălești, Cahul și Ungheni.

Scopul discuțiilor publice la care participă părinți, profesori, lideri religioși, elevi și reprezentanți ai autorităților localeeste de a sensibiliza comunitățile față de rolul școlii în prevenirea riscurilor de sănătate ale adolescenților și a spori cererea față de disciplina opțională Educație pentru sănătate.

În anul 2018, 22 de localități din Orhei, Rezina, Fălești, Cahul și mun. Chișinău au fost implicate în activități similare, iar ca rezultat tinerii de aici studiază Educația pentru sănătate în școli.

Ion Jitari, directorul gimnaziului Făleştii Noi, r. Făleşti, în care învață 320 de copii, a spus că ”Educaţia pentru sănătate” este un obiect opțional necesar tuturor elevilor, fiindcă, în lipsa unuia sau ambilor părinți, şcoala are un rol tot mai mare în educarea tinerei generații. Ne dorim foarte mult să educăm copiii noștri în spiritul unui mod de viață sănătos”, a concluzionat Ion Jitari.

Elena Molodeţchi este bunica unui adolescent, care este interesată de sănătatea nepotului său, care are o dizabilitate. ”Am rămas responsabilă de nepotul meu, părinții lui fiind plecați peste hotare și îi acord toată grija de care el are nevoie. Consider că acest obiect opțional despre care am discutat, astăzi, este necesar fiindcă nici părinții, dar mai ales bunicii nu au o pregătire suficientă pentru a aborda corect orice subiect ce ţine de sănătate, în special a adolescenţilor”.

“Educația pentru sănătate” se predă elevilor în baza solicitării. În anul de studii 2018 – 2019 peste 19, 000 de adolescenți au solicitat să învețe această disciplină, ceea ce constituie doar 10% din numărul total de adolescenți care au nevoie de astfel de informații.

Nicoleta este elevă în clasa a 7-a, a împlinit deja 13 ani și consideră foarte important pentru un adolescent, tânăr, să ducă un mod de viață sănătos. ”Adolescenţa nu este doar atunci când te simţi matur, dar și atunci când trebuie să ai grijă ce faci, ce urmezi în viaţa ta. Eu voi alege cu siguranță ”Educația pentru sănătate”.

Rafael are 15 ani și este absolventul clasei a IX-a a Gimnaziului Făleștii Noi. Rafael este convins că despre sănătatea adolescenților trebuie să se discute în școală, de către profesori pregătiți, fiindcă acasă cu părinții nu prea poți discuta despre toate, ei fiind educați altfel. ”Eu am norocul să pot discuta cu mama anumite subiecte mai sensibile, dar cunosc băieți care acasă nu pot discuta așa că discutăm între noi”.

La discuțiile publice de la Făleștii Noi a participat și Michael Pikuza, voluntar, Corpul Păcii, care a menționat că pentru copii este foarte important să înveţe cum să ducă o viaţă sănătoasă. ”Eu vin din Chicago și vreau să vă spun că noi avem un astfel de obiect, începând cu clasa a II-a, elevii noștri discută la aceste lecții teme legate de sănătatea noastră, conform vârstei copilului, adolescentului”.

Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului „Promovarea educației pentru sănătatea tinerilor” realizat de UNFPA  Moldova cu sprijinul Ambasadei Olandei și în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării, AO “Parteneriate pentru Fiecare Copil”, Centrul Educațional „Pro Didactica” și Rețeaua Tinerilor  Educatori de la Egal la Egal "Y-PEER".

În Republica Moldova locuiesc peste 330, 000 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10-19 ani, adică 12% din populația țării.