Publică un anunț
piatasud.md

Un consilier socialist va propune interzicerea transmisiunilor live a Consiliului municipal Cahul

Un consilier socialist va propune interzicerea transmisiunilor live a Consiliului municipal Cahul

Valeriu Secrieru, ajuns consilier municipal Cahul pe listele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova va sugera la următoarea ședință să fie interzise filmările ședințelor CM Cahul

Aceasta reiese dintr-un comentariu plasat pe facebook, drept reacție la un video satiric plasat de Alexandr Mars, un cunoscut bloggher local care nu o dată a luat în derâdere diferite aspecte ale vieții social-politice din municipiul nostru.

„(tradus din rusă) Am avut în vedere că întrebarea va fi ridicată nu doar despre autorul publicației date, a resursei (web n.r.) pe care a fost plasată de către administratorii sau moderatorii grupului Cahul, și privind continuarea prezenței și filmării a acestora (jurnaliștii ziuadeazi.md n.r.) a ședințelor comisiilor de specialitate și a ședințelor consiliului municipal” se spune în comentariu. 

O astfel de poziție a unei persoane publice, care intenționează, reieșind din comentariu, să restricționeze accesul anume a jurnaliștilor www.ziuadeazi.md îl apreciem drept tentativă de cenzură, limitarea accesului cetățenilor la informații corecte și echidistante, dar și încălcarea prevederilor constituționale privind libertatea de exprimare.  

Pentru a afla care este poziția celorlalți aleși locali față de o posibilă inițiativă de acest gen a consilierului PSRM, am contactat mai mulți consilieri, reprezentanți ai partidelor politice dar și candidați independenți. 

Sergiu Drangoi, PDM:  Să vedem într-adevăr care dintre aleșii locali își apără interesele personale și care apără interesele cetățenilor

„Pe mine nu mă deranjează înregistrarea video a ședințelor. Eu nu o să votez o eventuală propunere de a interzice. Filmarea, dar și transmisiunea online a ședințelor este necesară ca să vedem într-adevăr care dintre aleșii locali își apără interesele personale și care apără interesele cetățenilor care i-au acordat votul. Noi trebuie să fim mai deschiși astfel ca să demonstrăm este un altfel de consiliu, dar nu tot așa cum a fost” ne-a declarat, prin telefon, Sergiu Drangoi, consilier PDM.  

Vasile Vanțevici, candidat independent: Eu nu am ce să mă ascund de presă căci știu că nu o sa-mi promovez scopurile meschine în consiliul local

„Suntem autoritate publica locală, subliniez: autoritate publică, nu autoritate extraterestră locală. Autoritatea publică nu are ce ascunde de public. E perfect, fiind că prin filmările acestea participă toată societatea la procesul decizional. Eu nu am ce să mă ascund de presă căci știu că nu o sa-mi promovez scopurile meschine în consiliul local, nu am ce ascunde. În istoria Republici Moldova s-a mai procedat o dată când 5 ani în urmă au fost interzise filmările ședințelor Guvernului și drept rezultat, în iunie 2019, de către Parlament a fost adoptată hotărârea privind statul capturat. Aceasta e consecința lipsei de transparență” ne-a declarat Vasile Vanțevici consilier independent.

Petru Anton, Președintele fracțiunii ACUM: Ședințele consiliului nu pot fi restricționate

Solicitat pentru a oferi un comentariu, președintele „Acum pentru Cahul”, cea mai mare fracțiune din Consiliul municipal Cahul, ne-a declarat că astfel de chestiuni „se decid la ședințele comisiilor, dar ședințele consiliului nu pot fi restricționate”. Totodată, domnul Anton a mai adăugat: „Trebuie să ne consultăm cu echipa, nu iau eu decizia pentru toată echipa”

Dmitrii Moruz, candidat independent: Consilierii ar trebui să depună maxim efort pentru a crește numărul de spectatori ai ședinței

„Ședințele consiliului local sunt publice, asta e Legea. Mai mult ca atât, consilierii ar trebui să depună maxim efort pentru a crește numărul de spectatori ai ședinței, ci nu a le interzice. Activitatea a unui funcționar public trebuie să fie desfășurată în condiții de transparenta maxima care poate duce la creșterea încrederii din partea societății civile” ne-a declarat Dmitrii Mozur, consilier independent.

Se pare că o eventuală propunere nu va fi susținută nici de către colegii de fracțiune. Contactat telefonic, Vasile Mihailov, președintele fracțiunii PSRM din CM Cahul a răspuns foarte laconic: 

Vasile Mihailov, președintele fracțiunii PSRM: Prima dată aud. Așa ceva nu va fi

De menționat că consiliul, teoretic ar putea iniția astfel de proiecte de decizii și de a interzice accesul presei la ședințele consiliului local, doar că consilierii care vor vota o astfel de decizie ar putea încălca prevederile unui șir de acte legislative, inclusiv și Codul Penal al Republicii Moldova. 

Articole similare