Pesta porcină africană face ravagii și la granița cu Republica Moldova. Un focar depistat la nici 10 km de Cahul, în com. Oancea, Județul Galați, a dus la distrugerea tuturor porcilor din localitate.

Decizia a fost luată în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, unde a fost aprobat Planul de măsuri la confirmare ca urmare a apariţiei focarului de pestă porcină africană într-o gospodărie din intravilanul comunei Oancea, transmite viața-libera.ro.

„S-a decis astfel uciderea preventivă a suinelor din această localitate; interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte susceptibile de a transmite boala; interzicerea ieşirii animalelor din specia suine din exploataţiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul DSVSA; instituirea unei zone de control temporar în jurul exploataţiei, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar etc”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Galaţi.

Conform autorităţilor, în Baza Naţională de Date, la Oancea sunt înregistrate 52 de curţi cu un efectiv de 179 de porci.

Aceasta este al doilea sat din județul Galați rămâne fără porci din cauza pestei porcine. Pe 3 august, apariția focarului de pestă porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din satul Slobozia Corni (comuna Ghidigeni).

Precizăm că în raionul Cahul, în ultimele săptămâni, au fost confirmate 4 cazuri de pestă porcină în localitățile Manta, Crihana Veche, Burlăceni, dar și la o fermă amplasată în raza orașului Cahul.

Potrivit normelor legale naționale, dacă în localitate sunt confirmate 3 focare de pestă porcină africană, ANSA are obligația să distrugă toți porcii din această localitate.