Publică un anunț
piatasud.md

Un tânăr povestește cum e să fii primar în Moldova // VIDEO

Comuna Găvănoasa, raionul Cahul are un primar tânăr. A revenit de peste hotare în 2015, a candidat și a învins.

Muncea în Franța la construcții, și totul pentru că salariul de atunci care îl ridica de la Consiliul Raional Cahul era unul derizoriu.  A revenit pentru că nu se simțea apreciat, dar și pentru că dorea să se facă ceva pentru localitatea natală. 

„Peste hotare, în Franța, am fost aproximativ 2 ani. În 2015 – s-a lansat o campanie electorala nouă și am decis să revin încoace. Acolo nu prea mă simțeam bine. Am terminat o universitate, am studii superioare și activam la pus pietre și cărat saci. Am revenit, am participat și am câștigat. Așa mi-a fost norocul, au crezut oamenii în mine” ne declară Vadim Ivanov.

Să fii primar într-un sat nu e ușor, mai ales când ești tânăr. Tânărul primar ne spune că e necesar să cunoști toate domeniile pentru a lucra eficient și a solicita de la subalterni să lucreze la fel de eficient. 

„Sigur că a fost greu, au fost multe provocări. Nu este așa simplu să fii doar conducător și să dai indicații la o persoană sau alta cum să activeze. În primul rând nici nu știam cum să fac lucrurile acestea, iar în al doilea, sunt foarte multe probleme de activitate, în diferite direcții: în administrație, în contabilitate, în economie, în jurisprudență, în regimul cadastral, regimul fiscal care trebuie terminate câteva universități. Puțin câte puțin am reușit câte ceva” mai adaugă domnul Primar.

Cel mai greu, în această profesie, e să lucrezi cu oamenii. Indiferent de ce nu ai face sunt cetățeni nemulțumiți, iar un primar bun trebuie să fie nu doar administrator dar și psiholog și negociator bun.

„Cea mai mare provocare a fost de a intra în voie la fiecare cetățean. Întotdeauna au fost comentarii, analitici, că noi suntem o țară de analitici și critici. Nu știu dacă a existat vre-un lucru care l-am realizat pe o stradă anumită sau o regiune din comună ca să fie toți satisfăcuți. Imediat existau reacții. 90% erau bucuroși, iar o persoana sau 2 – nu. Tot timpul mă implicam să le explic. Poate ai și tu o părere, dar discutăm părerea cea sau discutăm părerea majorității că totuși tindem spre aceea ca să facem bine la majoritatea”.

Probleme în localitate sunt multe, iar cea mai mare doleanță a unui primar ar fi implicarea mai mare a cetățenilor în rezolvarea problemelor comunității.  

„Sunt posibilități de a mă angaja în alta parte, la sigur sunt posibilități, dar până când cred că voi încerca să realizez ceea ce mi-am pus în plan și ce am promis. Nu cred ca suntem prea bine cultural educați ca să încercăm să facem împreună lucrurile care se fac în localitate. Să arătăm cu degetul că sunt vinovați primarul, președintele raionului, guvernul….  sunt niște motive de a pleca de la responsabilitate” punctează Vadim Ivanov. 

La întrebarea ce îl  face sa te ții de cuvânt, să-și respecte promisiunile, primarul comunei Găvănoasa a răspuns:  „Nu știu, educația părinților. Sunt niște principii, niște valori pentru care m-am reîntors de peste hotare, asta a fost și idea. Când promiți trebuie să încerci toate metodele de a realiza ceea ce ai promis. Trebui să rămâi cu  fața frumoasă în primul rând în fața părinților”.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Implică-te, e simplu!” implementat de A.O. „Cahul 2030” în cadrul programului „Încurajarea tinerilor ca să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri, și co-finanțat de Uniunea Europeană.

Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare