Unitatea de Salvatori şi Pompieri din Cahul este de nerecunoscut, după ce a fost renovată din temelii.

Potrivit canal2.md, aceasta a fost modernizată în cadrul unui proiect de asistenţă umanitară a Departamentului Apărării a Statele Unite ale Americii. Investiţia totală s-a ridicat la peste opt milioane de lei.

Noua unitate de pompieri şi salvatori din oraşul Cahul a fost amenajata după toate standardele moderne. Aceasta are baie, sală de sport, dar şi spații pentru depozitarea utilajelor.

„Reconstrucția acestei remize a fost făcută din temelii. Garajurile vechi care au fost dărâmate din considerentul că tehnica care o avem acum nu mai corespundea cerinţelor, garajele nu corespundeau cerinţelor. Vorbim despre camerele de zi pentru pompieri unde aceştia petrec timpul liber atunci când nu au intervenţii”, a comunicat ofiţerul superior de la Serviciul Protecţie Civilă Cahul, Gheorghe Hanganu.

Pompierii spun că acum sunt pregătiţi să facă faţă incendiilor atât fizic, cât și tehnic.

„Eu în cadrul inspectoratului activez din anul 1994. La moment avem toate condiţiile. Autospeciale mai moderne, echipament, utilaj. O diferenţă foarte mare”, a declarat şeful Centrului Dirijare şi Intervenţie Operativă Sud, Constantin Calin.

Prezent, la eveniment, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, susţine că astfel de proiecte de modernizare vor continua şi în alte localităţi.

„Nu este ultima remiză, deoarece în faţă sunt în faza finală remiza de la Taraclia, remiza de la Căuşeni. Am deplina încredere că de acum înainte, colegii noştri salvatori şi pompieri, desigur că vor reacţiona şi mai promt”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Derek Hogan, a declarat că proiectul reprezintă o investiţie în securitatea oamenilor.

„Este o investiţie din partea guvernului şi a poporului american în sănătatea, siguranţa şi prosperitatea poporului Republicii Moldova. Acest proiect implimentat în comun este un simbol al legăturilor strânse între Statele Unite şi Republica Moldova”, a spus ambasadorul SUA la Chişinău, Derek Hogan.

Direcţia de Salvatori şi Pompieri din oraşul Cahul este gata să intervină pentru 75 de mii de locuitori din 43 de localităţi din raion. În prezent, în țară funcționează peste 40 de posturi de pompieri.