Anunțul a fost făcut de ANSP, comunică MOLDPRES


Conform Hotărârii nr. 11 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, în scopul evitării infecțiilor prevenibile prin vaccinări, începând din săptămâna curentă s-au relansat gradual imunizările profilactice. 

Potrivit sursei citate, sesiunile de imunizare a copiilor vor fi organizate cu respectarea măsurilor de prevenire şi control al infecției COVID-19 conform programării prealabile, efectuate de medicul de familie, pornind de la situația epidemică locală şi capacitățile instituției. Programarea prealabilă prevede invitația la vaccinare într-o zi și la o oră prestabilită de medicul de familie.

În primul rând, vor fi programați pentru imunizare copiii care n-au efectuat vaccinarea primară. În funcție de situația reală pot fi preluate gradual și revaccinările copiilor, adulților.


Vaccinările se vor efectua în conformitate cu Calendarul vaccinărilor, aprobat în cadrul Programului Național de Imunizări pentru anii 2016-2020. Vaccinarea copiilor, care nu a putut fi realizată în conformitate cu Calendarul aprobat din cauza sistării imunizărilor, sau alte cauze, se vor programa și efectua cu intervalul minim de 30 zile între ele. Vaccinarea copiilor cu semne de infecție respiratorie acută, febră la ei sau la membrii familiei, îngrijitori, se va programa după rezolvarea stării de boală. Copiii care au suportat infecția COVID-19 se vor vaccina peste 14 zile după însănătoșire, confirmată prin investigație de laborator, iar copiii care au avut contact într-un focar de COVID-19 – peste 14 zile de la ultimul contact în focar.

Înainte de vaccinare copilul va fi examinat de către medicul de familie, care va decide și va autoriza vaccinarea. Părinții, îngrijitorii vor fi informați despre vaccinurile care urmează a fi administrate, beneficiile lor și riscul pentru sănătate și viață în caz de nevaccinare, posibilele evenimente adverse post-imunizare și acțiunile în caz de apariție a acestor evenimente.

Imunizarea profilactică a fost suspendată din data de 17 martie curent.


– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.