Trei bărbați originari din raionul Cahul au fost reținuți în flagrant pe teritoriul Rezervației Științifice Prutul de Jos, în timp ce încercau să camufleze locul unde strangulase un mistreț.

Mistrețul a fost capturat cu ajutorul unei capcane de tip laț, iar pentru al transporta mai ușor a fost introdus în saci. Bărbații riscă să fie cercetați penal pentru capturarea ilegală a unui mistreț din Rezervația Științifică ”Prutul de Jos”.

Semnalat în acest weekend, incidentul a implicat în mai multe acțiuni de reținere în flagrant nu doar patrula aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu, dar și echipa de intervenție a SPF Brânza. Inspectorii de frontieră au observat cu tehnica de termoviziune mișcări incerte a unor persoane în apropierea satului Văleni, raionul Cahul. Împreună cu grupa de intervenție au intensificat acțiunile de control asupra itinerarului de responsabilitate.

Interogați, cele trei persoane aflate în zona de frontieră nu au putut să justifice acțiunile ilegale, fapt pentru care riscă amendă penală conform art. 233 CP al RM: Vînatul fără autorizaţia corespunzătoare fie în perioada interzisă, fie în locurile interzise, fie cu unelte şi metode nepermise (braconajul), dacă acesta a cauzat daune ce depăşesc 200 de unităţi convenţionale, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Despre fapta dată au fost informați angajații de la Inspectoratul Ecologic de Stat și Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, care s-au prezentat la fața locului, unde au luat probe la analiza privind pesta porcină.