De-a lungul anilor, Alianţa Nord Atlantică a contribuit la soluţionarea mai multe probleme de securitate militară sau ecologică. Bilanţul rezultatelor a fost prezentat la Cahul.


La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai societăţii civile, profesori, dar şi funcţionari publici.

„În primul rând NATO a ajutat să acumulăm toate deșeurile de pesticide care au rămas din perioada sovietică pe întreg teritoriul raionului Cahul, și totodată să le evacuăm și să le distrugem într-o măsura sigură și inofensivă pentru populație. Practic, aceasta a avut un beneficiu asupra tuturor sectoarelor de dezvoltare și în special a securității. Noi am putut să îmbunătățim indicatorii de sănătate, calitatea mediului, calitatea apei, să gestionăm sigur deșeurile care au fost acumulate pe tot teritoriul raionului. Am putut să creăm un mediu mai sănătos pentru întreaga societate” ne-a declarat Colonel Mariana Grama, Șefa direcției cooperare internațională a Ministerului Apărării.

În cadrul parteneriatului pentru pace, NATO a sprijinit Republica Moldova la evacuarea şi distrugerea a peste 3240 de tone de deşeuri de pesticide, în 32 de raioane. Valoarea proiectului a fost de peste două milioane de euro.

„În cadrul aceste mese rotunde se vorbește despre parteneriatul pentru pace NATO – Republica Moldova, și toate acele proiecte și programe care au fost realizate timp de 25 de ani în Moldova de către NATO și unele state membre. Din păcate, în opinia publică, in percepția oamenilor există mai multe stereotipuri care țin de problema securității naționale la general, dar și legate de parteneriatul Moldova cu NATO. Acest parteneriat este axat doar pe pace, vine să rezolve problemele concrete ale oamenilor, probleme de securitate umană” ne-a declarat Vitalie Ponomariov, organizatorul local al mesei rotunde.

De un suport important în cadrul programelor susţinute de Alianţa Nord Atlantică au beneficiat şi geniştii basarabeni care au distrus în siguranţă mai bine de 12 mii de mine antipersonal.

Programul Parteneriat pentru Pace este primul proiect la care a aderat Republica Moldova în cadrul NATO.