Primarul mun. Cahul a făcut primele declarații privind situația creată în oraș pe urma înregistrării unui caz de îmbolnăvire cu pestă porcină la o fermă de animale din raza municipiului.

„Primăria va oferi toate materialele, vom încerca operativ să ne organizăm astfel ca să fie create aceste posturi, dar vor fi și intensificate controalele, în raza localității, la magazinele care comercializează carne de porc, pentru a ne asigura că din raza de protecție nu nimerește carnea pe rafturile magazinelor” ne-a declarat Nicolae Dandiș.

Totodată, Edilul a menționat că posturile vor fi instalate pentru 60 de zile, cum prevede legislația națională, iar în cazul în care vor fi lichidate anumite focare, se va reveni la această decizie.

Potrivit Primarului, toate aceste măsuri sunt realizate pentru ca virusul să nu afecteze și alți crescători de animale, pentru unii acesta fiind singura sursă de existență.

„Îndemnăm oamenii să înregistreze animalele la ANSA, în caz de ceva să poată fi evaluate pagubele și despăgubi acești cetățeni” a punctat Nicolae Dandiș.

Reamintim că 11 porci au murit la o fermă de la marginea orașului Cahul. Animalele au fost incinerate, iar acum comisia excepțională ia măsuri de prevenire a răspândirii focarului. 

Un fermier a alertat ANSA după ce acum două zile un porc a murit la ferma sa, ulterior au mai decedat alți zece. Acesta deținea peste 90 de animale, iar astăzi ANSA a dispus ca acestea să fie nimicite, pentru a nu răspândi focarul.

Săptămâna trecută, un caz de pestă porcină a fost depistat în com. Manta