În noapte de 8 spre 9 iunie, digul de protecție care desparte lacul Manta de pepiniera piscicolă din Crihana veche a cedat. Circa 1000 de hectare de teren agricol au fost inundate.

Potrivit administratorului Pepinierei Piscicole, pagubele de pe urma acestei calamități se ridică la peste 2 milioane de dolari, iar procesul de dezvoltare și reabilitare a întreprinderii a fost aruncat cu un an și jumătate în urmă.

Pe lângă aceasta, din cauza a unei rupturi de circa 100 de metri a digului, au fost distruse peste 1000 de hectare de teren agricol semnat cu grâu și floarea soarelui.

La moment, potrivit administratorului, nivelul apei în Pepiniera Piscicolă a depășit 2,5 m.  

„Avem dubii rezonabile că distrugerea digului a fost provocată de către un grup de cetățeni. Noi vrem să dezvoltăm această întreprindere, unică în republica Moldova, iar poziția constructivă a cetățenilor Crihanei Vechi dar și a administrației publice locale ne-ar ajuta foarte mult”, ne-a declarat Serghei Moscovciuc, administratorul Pepinierei Piscicole. 


„A fost o fisură în digul dintre s. Manta și Crihana Veche. Poate aici a influențat și factorul uman, când era nivelul mai scăzut al apei, pescarii au mai luat lut din dig ca să poată trece cu luntrile din lacul Manta spre Crihana. S-au umplut toate bazinele acvatice și o parte din terenurile care erau secate din cauza secetei din ultima perioadă” ne-a declarat la telefon Rodica Cucereanu, primara s. Crihana veche, raionul Cahul.

Totodată, doamna Cucereanu a menționat că situația creată a bucurat pescarii din sat, ori o dată cu venirea apelor a apărut mult mai mult pește.

„Sperăm că digul dintre si pepinieră și lunca Prutului să reziste. Sunt cote private și să nu prezinte risc pentru cei care locuiesc în partea de jos a mun. Cahul, căci apa poate să ajungă și la Cahul. Acolo unde a fost cândva baltă, poți să te aștepți că o să se mai repete situația asta”a punctat doamna Cucereanu.

Potrivit domnului Sergiu Drangoi, vicepreședinte al raionului Cahul, pe cazul dat deja a fost creată o comisie specială, care urmează să se deplaseze la fața locului și să analizeze situația, iar ulterior să vina cu soluții.

„Vom face tot posibilul de a elimina riscul de inundare a terenurilor din municipiul Cahul” ne-a declarat Sergiu Drangoi.