Pe 25 septembrie, la MOLDOX vor fi proiectate 8 pelicule documentare, începând cu ora 11:00 și finisând seara târziu.

Prezentăm mai jos programul proiecțiilor și descrierea succintă a filmelor. Intrarea la proiecțiile de film este liberă.

Sala Mare, Palatul de Cultură 

11:00   Houston, avem o problemă / Houston, wehave a problem,ZigaVirc, 88 min, Slovenia, 2017

14:30   În așteptarea girafelor / Waiting for giraffes, Marco de Stefanis, 84 min, Olanda, 2016 

- Sesiune de întrebărișirăspunsuri cu regizorul (în engleză cu traducere înromână)

- Q&A sessionwiththe film director (in English with Romanian translation)

În așteptarea girafelor / Waiting for Giraffes

Dr. Sami activează în calitate de medic veterinar la Grădina Zoologică Qalqilya, o localitate situată în vestul Cisiordaniei, aproape de granița cu Israelul. Nu este ușor să lucrezi în singura grădină zoologică din lume amplasată pe un teritoriu ocupat. Girafele au murit în timpul ultimei insurecții, iar înlocuirea lor se dovedește a fi o adevărată provocare. Animalele, considerate drept un „excedent față de cerințele de bază”, sunt uneori disponibile de la grădinile zoologice din afara regiunii, dar lista acestora nu include și girafe. În Palestina totul este conectat la politică, chiar și ceva inocent, cum e considerată o grădină zoologică. Colaborarea acestei grădini zoologice cu cea mai apropiată grădină zoologică israeliană oferă o bună impresie despre relațiile transfrontaliere. Filmul urmărește eforturile lui Sami pentru recunoașterea internațională, pe măsură ce se apropie cu propuneri prietenoase de omologii săi israelieni. Într-o vizită de lucru la grădina zoologică din Ierusalim, personalul grădinii zoologice realizează cât de departe sunt de atingerea standardelor minime. Această deșteptare bruscă îi declanșează lui Dr. Sami dorința acerbă de a forța obținerea îmbunătățirilor necesare pe care le cere instituția unde activează.

16:30  Salvarea mea ești tu / You are mysalvation, Iulia Tătaru, Tudorița Bzovîi, Elena Bzovîi, VladaSănduleac, 9 min, Republica Moldova, 2017

CSSemionBondarenco / SC SemionBondarenco, Alexandru Mihai, Mihaela Creangă, Mihaela Milea, Valeriu Caranfil, 7 min, Republica Moldova, 2017

Bună dimineața Transnistria / Goodmorning Transnistria, FabienGreenberg, BårdKjøgeRønning, 52 min, Norvegia, Republica Moldova, 2016

Bună dimineața Transnistria

Transnistria este o fâșie de pământ, situată între râul Nistru din Moldova și frontiera ucraineană. Din 1992, Transnistria și-a revendicat și și-a apărat independența, păstrând toate artefactele relevante unei statalități autonome: parlament, guvern, armată, poliție și sistem monetar. În acest captivant documentar îi cunoaștem pe rând pe Oxana, o profesoară naivă și docilă, și pe Victor, dealer de pietre prețioase și oponent al regimului - în timp ce noi,pentru prima dată într-un film- trăim și explorăm sistemul iritant al acestei republici comuniste rebele. Bună dimineața Transnistria este un documentar despre singura țară din Europa despre care probabil nu ați auzit niciodată!

18:00  Panel de discuție pe tema: “Puterea opresiunii” (în engleză cu traducere în română)

  Discussion panel on the topic: “Power of oppression”(in English with Romanian translation)

20:00  Taxi Tbilisi / Taxi Tbilisi, Johanna Bernhardson, 8 min, Suedia, 2016

  Mântuiește-mă / Liberami, Federica di Giacomo, 90 min, Italia, Franța, 2016

Părintele Cataldo Migliazzo din Palermo este un binecunoscut exorcist. Zilnic, zeci de oameni vin la el în căutarea mântuirii; când e nevoie, face și mini-exorcisme prin mobil, încheind, cu bunăvoință, cu salutări călduroase pentru restul familiei. Părintele Cataldo este doar un membru al armatei de exorciști pe care o încurajează Biserica Catolică. Filmul urmărește cu delicatețe, înțelegere și umor patru oameni care caută în acest fel mântuirea la Palermo, explorând teme cum ar fi nefericirea și melancolia vieții contemporane, neîncrederea și nesiguranța în noi și în societate și, nu în ultimul rând, nevoia noastră, a tuturor, de sănătate mentală. Stilul observațional, factual al documentarului evită tentația genului horror și nu judecă, dar nici nu romanțează relația dintre cerere și ofertă atunci când vine vorba de exorcisme.

Brother’sPub

20:00   Iubirile Europei / Europe sheloves, Jan Gassman, 100 min, Elveția, Germania, 2016

Europe sheloves

Patru cupluri tinere din cele patru colțuri ale Europei – Tallinn, Sevilia, Dublin și Salonic – își expun punctele vulnerabile și, pe cale de consecință, fragilitatea continentului pe care îl locuiesc. Imagini construite impecabil explorează cu o franchețe uneori șocantă, alteori reconfortantă, ce înseamnă iubirea sub norii negri care bântuie continentul: criza economică, criza migrației, nevoia de protest politic și inerția, diverse alienări și dependențe. Astfel, din mici momente de o intimitate extremă, se construiește ca un puzzle portretul unei generații și o imagine mai amplă, lipsită de tezism: Europa este un amalgam de sentimente care dăinuie în ciuda sau poate din cauza precarității lumii în care trăim.