Precizările SFS aferent cotei TVA în domeniul HORECA în contextul declarării stării de urgență
Serviciul Fiscal de Stat informează că, în conformitate cu art.1 din Hotărârea Parlamentului nr. 286 din 12 decembrie 2024 începând cu 16 decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova în legătură cu insuficiența resurselor energetice se instituie stare de urgență, pe o perioadă de 60 de zile.
Conform prevederilor Legii nr. 76/2021, pe perioada stării de urgenţă şi/sau pe perioada stării de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul țării, prin derogare de la prevederile art.96 din Codul fiscal, la produsele alimentare şi/sau la băuturi, cu excepţia producţiei alcoolice, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoţite de serviciile conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităţilor care se atribuie la secţiunea I a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei, de asemenea la serviciile de cazare, indiferent de categoria de confort, în hotel, hotel-apartament, motel, vilă turistică, bungalou, pensiune turistică, pensiune agroturistică, camping, sat de vacanţă sau tabără de vacanţă, care se atribuie la secţiunea I a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei, se stabileşte cota TVA în mărime de 6%.
Potrivit normei menționate supra, pentru mărfurile/serviciile realizate în cadrul activităţilor care se atribuie la secţiunea I a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei (HORECA) pentru perioada 16 decembrie 2024 – 13 februarie 2024 se va aplica cota redusă a TVA în mărime de 6%.
În context, agenții economici sunt obligați să se adreseze la furnizorii/ centrele de asistență tehnică, și să programeze echipamentul de casă și de control cu nivel de cota TVA de 6% pentru serviciile și mărfurile menționate.
Totodată, în perioada de până la programarea echipamentului de casă și de control cu nivel de cota TVA de 6%, la completarea Registrului echipamentului de casă și de control sau în documentația de evidență se va înscrie suma TVA recalculată.