Publică un anunț
piatasud.md

Președintele României, Klaus Iohannis, la Summitul B9: „Republica Moldova ar trebui să primească asistență pentru consolidarea rezilienței”

Președintele României, Klaus Iohannis, la Summitul B9: „Republica Moldova ar trebui să primească asistență pentru consolidarea rezilienței”

Republica Moldova ar trebui să primească atenția noastră și asistență pentru consolidarea rezilienței”. Declarația a fost făcută de președintele României, Klaus Iohannis, la Summitul Formatului București 9 (B9), desfășurat la Riga, transmite MOLDPRES. 

Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea şi creşterea sprijinului pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie. „Alţi parteneri NATO vulnerabili, în special Republica Moldova, ar trebui să primească, de asemenea, atenţia noastră şi asistenţă pentru consolidarea rezilienţei”, a completat Klaus Iohannis.

Preşedintele României a mai afirmat, citat de Agerpres, că Rusia va continua să reprezinte „cel mai mare risc pentru securitatea europeană” şi statele NATO trebuie să fie pregătite să acţioneze „în consecinţă”.

„Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre şi pentru securitatea europeană. Trebuie să fim pregătiţi să acţionăm în consecinţă! Noi, Aliaţii NATO de pe Flancul estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator”, a declarat Iohannis, marţi, la Summitul Formatului Bucuresti 9 (B9) de la Riga.

El a precizat, de asemenea, că statele de pe Flancul estic care fac parte din acest format trebuie să fie pregătite, „pe măsură ce evoluţii regionale dramatice continuă să solicite, tot mai mult, atenţie şi coordonare depline”, să acţioneze pentru a aduce valoare adăugată alianţei în ansamblul său.

„Trebuie să acţionăm pentru mai multă solidaritate, dialog şi cooperare. Acestea sunt şi trebuie să rămână fundamentul forţei şi rezilienţei noastre comune. Prin viziunea şi acţiunile noastre comune, Formatul B9 a contribuit la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică. Trebuie să continuăm pe această cale!”, a adăugat Președintele României.

Klaus Iohannis a subliniat necesitatea întăririi securităţii regionale şi euroatlantice. „Trebuie să rămânem concentraţi pe îmbunătăţirea securităţii pe Flancul estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre. Astfel, vom întări securitatea regională şi euroatlantică şi a tuturor celor 32 de aliaţi”, a evidenţiat Klaus Iohannis.

În intervenţia sa, şeful statului român a remarcat prezenţa, în premieră, la un summit B9 a Suediei şi Finlandei, state care au aderat recent la NATO, dar şi prezenţa secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Formatul Bucureşti 9 (B9) este o iniţiativă româno-poloneză dedicată aspectelor de securitate specifice Flancului estic al NATO care reuneşte statele aliate din această zonă. A fost lansat în 2015, la Bucureşti, la iniţiativa comună a preşedinţilor României, Klaus Iohannis, şi Poloniei, Andrzej Duda, ca răspuns la deteriorarea situaţiei de securitate în urma anexării ilegale a Crimeii.

Articole similare