Prestatorii de servicii turistice din raionul Cahul au întreprins o vizită de studiu a oportunităților pentru promovarea turismului verde

Prestatorii de servicii turistice din raionul Cahul au întreprins o vizită de studiu a oportunităților pentru promovarea turismului verde

20, 21 și 22 octombrie, 2022, în județul Galați, România, s-a desfășurat a doua vizită de studiu în cadrul proiectului transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre”, BSB-817. La activitate au participat prestatori de servicii turistice din raionul Cahul, Republica Moldova, județul Galați, România și comunitatea teritorială Reni, Ucraina.

Vizitele de studiu sunt organizate pentru a realiza un schimb de experiență între agenții economici din cele trei regiuni în domeniul turismului verde și pentru a studia posibilitățile de promovare și valorificare a oportunităților la nivel local, regional și transfrontalier. Accentul a fost pus pe promovarea contribuției autorităților locale în sprijinirea prestatorilor de servicii turistice și pe funcționarea în domeniu a parteneriatelor publice-private. Urmează să fie desfășurată încă o vizită de studiu pentru explorarea în continuare a potențialului turismului verde existent în cele trei regiuni.

În prima zi a vizitei de studiu, participanții au vizitat Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație „Bujoru” din localitatea Târgu Bujor, cea mai tânăra stațiune viticolă, care administrează o suprafață de teren public de peste 700 ha pentru activități de cercetare, dezvoltare, inovare și multiplicare a materialului biologic. În a doua jumătate a zilei, participanții au vizitat Casa rurală „Ion Avram Dunăreanul” din comuna Suhurlui, personalitate marcantă în domeniul literar și artistic și Casa memorială „Costache Negri” din comuna Costache Negri.

Vineri, participanții s-au deplasat la sinagoga din Galați, numita si Templul Meseriașilor, sau Templul Societății meseriașilor israeliți. Ulterior, a fost vizitată Casa Memorială „Hortensia Papadat Bengescu” din comuna Ivești, dar și la Dunele de nisip din satul Hanul Conachi. În a doua parte a zilei, s-a mers la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din comuna Tecuci și la Mănăstirea „Sfânta Treime” din comuna Buciumeni.

Sâmbătă, 22 octombrie, vizita de studiu a continuat cu o vizită la Biserica Lipovenească „Sfântul Nicolae” din Galați și la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, la fel din Galați.

„Suntem bucuroși că ne-am reîntâlnit aici la Galați. Sperăm că și de această dată vom descoperi cele mai frumoase locuri care sunt în județul Galați, dar și cei mai speciali oameni. Ne dorim foarte mult ca oamenii de afaceri din Republica Moldova, Ucraina și România, care lucrează în domeniul turismului, să se cunoască foarte bine, să poată lansa împreună afaceri și activități turistice, ca să fie pornită intens dezvoltarea turismului ecologic în regiune”, a declarat managerul proiectului, Liubomir Chiriac, director executiv al IDIS „Viitorul”, la sesiunea de inaugurare a vizitei de studiu, care a avut loc la pensiunea „Pescarul” din comuna Tulucești, Galați.

„Comuna Tulucești este singura localitate din Galați cu statut de stațiune turistică de interes local. Am obținut acest statut datorită obiectivelor turistice pe care le avem. Am profitat din plin de fondurile europene ca să reușim să avem turism în localitate. Comuna Tulucești, al cărei primar sunt, este în plină dezvoltare. Avem ce arăta turiștilor”, a remarcat Petrică Bratu, primar, dar și administrator al pensiunii „Pescarul” din comuna Tulucești, Galați.

Galina Abramova, reprezentant al grupului de prestatori de servicii turistice din comunitatea teritorială Reni, a mulțumit, în numele cetățenilor ucraineni, cetățenilor din Republica Moldova și România, pentru ajutorul pe care l-au oferit conaționalilor săi refugiați din calea războiului. „Apreciem acest suport și pentru asta vă suntem recunoscători. Suntem bucuroși că putem participa în continuare la activitățile acestui proiect, sperăm că vom ajunge la final cu bine”, a spus Galina Abramova.

„Sunt încă mulți pași de făcut ca să fie promovat turismul verde în regiunile noastre. Este binevenită această vizită de studiu aici la Galați. Cred că vom găsi acele chei spre succes, spre acele realizări spre care tindem”, a menționat Sergiu Rența, coordonator de proiect din partea Consiliului raional Cahul.

În cadrul proiectului va fi realizat un film despre potențialul turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre. „Noi susținem proiectele care sunt aproape de oameni, pentru oameni și despre oameni. Eu cred că acest proiect va reuși să micșoreze distanța dintre Galați, Cahul și Reni, ceea ce va face ca prietenia să crească și toate problemele să fie rezolvate împreună, mult mai repede. Noi încercăm să imortalizăm aceste momente într-un film pe care îl vom lăsa generațiilor viitoare”, a afirmat Virgiliu Mărgineanu, reprezentant al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova.

În cadrul proiectului va fi realizat un film despre potențialul turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre. „Noi susținem proiectele care sunt aproape de oameni, pentru oameni și despre oameni. Eu cred că acest proiect va reuși să micșoreze distanța dintre Galați, Cahul și Reni, ceea ce va face ca prietenia să crească și toate problemele să fie rezolvate împreună, mult mai repede. Noi încercăm să imortalizăm aceste momente într-un film pe care îl vom lăsa generațiilor viitoare”, a afirmat Virgiliu Mărgineanu, reprezentant al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova.

„Aceasta vizită de lucru de la Galați a fost foarte utila și productiva pentru mine. Mă aflu la început de cale în domeniul turismului, iar această vizită m-a impresionat și m-a inspirat. Am descoperit lucruri noi, utile în implementarea unor noi planuri spre viitor”, a afirmat Svetlana Vodă, proprietara pensiunii „La Savetuka”, din satul Văleni, raionul Cahul.

În cadrul vizitei de studiu a fost organizat concursul de fotografii „Well with Nature in Galati”. Participanții au avut ocazia să facă cele mai inspirate fotografii, iar ca rezultat au primit diplome și premii, în cadrul unei ceremonii. 

Activitățile proiectului BSB-817 sunt axate pe crearea și consolidarea unui cluster turistic transfrontalier în Cahul, Reni și Galați, care vor stimula dezvoltarea turismului verde la frontieră, vor crește calitatea serviciilor turistice, al numărului de turiști în regiune și vor îmbunătăți calitatea vieții comunităților din regiune. În cadrul proiectului, a fost realizat un ghid privind desfășurarea turismului transfrontalier, urmează să fie creată o hartă cu trei rute turistice transfrontaliere, o broșură informativă pentru turiști, dar și un program comun pentru dezvoltarea turismului transfrontalier în Cahul, Reni și Galați. Au fost organizate șase instruiri, mese rotunde și ateliere de lucru în scopul consolidării capacităților furnizorilor de servicii turistice. La această etapă sunt organizate vizite de studiu. Vor fi organizate și două festivaluri și realizate podcast-uri privind turismul verde în regiune. A fost elaborat un studiu privind buna vecinătate de-a lungul sectorului dunărean al bazinului Mării Negre, dar și creat site-ul proiectului.

Proiectul transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; comunitatea teritorială Reni, Ucraina și județul Galați, România)”, BSB-817, este implementat de către IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Cahul (Moldova), Comitetul Executiv al Consiliului Local al or. Reni (Ucraina) și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (România).

Proiectul este parte a Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 și este cofinanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și de către țările participante: Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina.

Acest comunicat de presă a fost produs cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a proiectului BSB-817 și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Pentru a afla alte detalii legate de proiect, ne puteți contacta la adresa de email: idis.crossborderproject@gmail.com.

Articole similare