Publică un anunț
piatasud.md

Primarul oraşului ucrainean Reni a înaintat revendicări teritoriale faţă de Republica Moldova

Primarul oraşului ucrainean Reni a înaintat revendicări teritoriale faţă de Republica Moldova

Primarul oraşului Reni, regiunea Odesa, Igor Plehov, a înaintat revendicări teritoriale reale faţă de Republica Moldova.

Potrivit TVR Moldova, această declaraţie a fost făcută în cadrul sesiunii Consiliului orăşenesc.

”Primarul este revoltat de transferul către Republica Moldova a unei mici porţiuni din teritoriul ucrainean, care a oferit acestui stat (Republicii Moldova – n.r.) acces la Dunăre cu ieşirea la Marea Neagră. Chişinăul a construit acolo portul Giurgiuleşti (portul Giurgiuleşti constă din terminalul petrolier, portul marfar şi de călători – n.r.),, interceptând fluxurile de marfuri din portul Reni”, a declarat primarul, citat de publicaţia dumskaia.net.

Potrivit lui Igor Plehov: ”Nu existau motive legale pentru a oferi Moldovei un astfel de cadou. Conform Constituţiei, teritoriul Ucrainei în cadrul frontierei actuale, este integral şi inviolabil. Revizuirea teritoriului Ucrainei poate fi aprobat exclusiv printr-un referendum naţional”, scrie Bucpress.eu.

La etapa actuală, prin implicarea unui grup de experţi şi jurişti, primarul oraşului Reni doreşte să definească cu claritate teritoriul ce poate fi administrat de Comunitatea teritorială unită Reni.

”Este un subiect de discuţii cu poliţia de frontieră şi cu reprezentanţii altor departamente. Am vorbit cu ei. Sigur, nu împărtăşesc în mod public părerea mea, dar neoficial susţin această opinie. În orice caz, în actele normative care reglementează organizarea şi funcţionarea raionului Reni, nu se menţionează despre renunţarea la fâşia de teren cu ieşire la Dunăre în favoarea statului vecin. În consecinţă, terenul pe care se află portul Giurgiuleşti ar trebui considerat teritoriu al comunităţii teritoriale Reni ”, a spus primarul Plehov.

Articole similare