Publică un anunț
piatasud.md

Primul acord internațional privind reglementarea inteligenței artificiale: R. Moldova, printre țările care au semnat

Primul acord internațional privind reglementarea inteligenței artificiale: R. Moldova, printre țările care au semnat
© Imagine simbol

Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, Andorra, Georgia, Islanda, Norvegia, Republica Moldova, San Marino și Israel au semnat primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind reglementarea inteligenței artificiale (AI). Scopul principal al acestui acord este prevenirea abuzurilor, a dezinformării și a încălcării drepturilor omului prin utilizarea sistemelor AI, așa cum se precizează în comunicatul transmis de Consiliul Europei, care a elaborat tratatul.

Acordul stipulează că sistemele AI trebuie să respecte un set de principii care includ: protecția datelor personale, nediscriminarea, dezvoltarea sigură și demnitatea umană. Ca urmare, guvernele semnatare trebuie să introducă măsuri de protecție împotriva dezinformării generate de AI și să prevină folosirea datelor incomplete sau părtinitoare în antrenarea sistemelor AI, scrie Biziday.

Tratatul acoperă atât sectorul public, cât și cel privat, cerând companiilor și instituțiilor să evalueze impactul potențial al sistemelor lor asupra drepturilor omului și democrației și să publice aceste informații. De asemenea, prevede drepturi importante pentru cetățeni, cum ar fi posibilitatea de a depune plângere împotriva deciziilor luate de AI și obligația companiilor de a informa persoanele când interacționează cu un sistem AI, nu cu o persoană reală.

Consiliul Europei a subliniat că tratatul oferă un cadru legal pentru întregul ciclu de viață al sistemelor AI, gestionând riscurile pentru drepturile omului, democrație și statul de drept. Acesta promovează progresul și inovația în domeniul AI, asigurându-se totodată că noile tehnologii “nu vor afecta valorile fundamentale ale societății”.

Pe lângă țările care au semnat deja tratatul, Consiliul Europei a transmis că acesta ar putea fi semnat și ratificat, în continuare, de mai multe state. Semnatarii pot alege să adopte sau să mențină măsuri legislative, administrative sau de altă natură, pentru a pune în aplicare prevederile.

Acordul a fost elaborat începând din 2019 și a fost aprobat în mai, în urma negocierilor dintre 57 de țări.

Articole similare