Publică un anunț
piatasud.md

Primarul de Taraclia interzice filmările în incinta instituției. Presa locală va depune o plângere la procuratură

Primarul de Taraclia interzice filmările în incinta instituției. Presa locală va depune o plângere la procuratură

Primarul or. Taraclia, a emis pe 19 aprilie o dispoziție, considerată de reprezentanții presei locale drept ilegală, prin care interzice filmările în incinta clădirii primăriei Taraclia și introducerea acreditărilor pentru jurnaliști. 

Drept motivație legală a emiterii acestei dispoziții este Constituția Republicii Moldova, Legea presei, Codul audiovizualului, Legea privind accesul la informații, privind libertatea de exprimare, legea privind Transparența procesului decizional și Legea privind Administrația Publică Locală. 

De remarcat că doar prevederile concrete din legea APL sunt enunțate în motivația legală a dispoziției. 

Astfel, potrivit dispoziției: Se interzice înregistrările audio și video a tuturor evenimentelor care au loc în incinta Primăriei or. Taraclia; Specialiștii primăriei Taraclia să elaboreze regulamentul de acreditare a presei în cadrul primăriei Taraclia. 

Dispoziția dată i-a permis Primarului Veaceslav Lupov să încerce să întrerupă transmisiunea live a ședinței consiliului local din 20 aprilie, transmisiune realizată de colegii de la TUK.md.

„Nu o să mai intrați în primărie” a amenințat primarul jurnalista de la TUK. 

Solicitată telefonic, Anghelina Gaidarji, Directoarea TUK.md ne-a declarat că acțiunile primarului nu sunt altceva decât o depășire a atribuțiilor de serviciu, iar organizația va ataca dispoziția la Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat. 

„Nu o să admitem cenzura. Acțiunile primarului sunt mai degrabă o apreciere pentru munca noastră de mediatizare a tot ceea ce nu vrea primarul ca locuitorii ro. Taraclia să cunoască despre activitatea sa. Imediat cum vom depune o sesizare la Cancelaria de Stat, vom depune și o plângere penală la Procuratură pe acest caz” ne-a declarat Anghelina Gaidarji.

Am solicitat un comentariu de la Igor Șevcenco, șeful OT Cahul a Cancelariei de Stat, în a cărei responsabilitate este și controlul legalității actelor emise de APa din raionul Taraclia.

„Este în examinare” ne-a răspuns scurt Igor Șevcenco.

Precizăm că portalul de știri TUK.md activează în raionul Taraclia din anul 2019. În acest timp, jurnaliști de la TUK.md au realizat mai multe investigații jurnalistice privind modul de utilizare a banilor publici, administrarea proprietății publice. Au asigurat transmisiunile live de la ședințele consiliilor orășenești și raionale.

Redacția www.ziuadeazi.md este solidară cu colegii de la TUK.md. Condamnăm orice formă de  îngrădire a activității presei, iar acțiunile Primarului or. Taraclia poartă un caracter autoritar, le considerăm ilegale și ne vom alătura la procesul de contestare a dispoziției. 

Articole similare