Publică un anunț
piatasud.md

Problema mașinilor cu numere străine este pe cale de a fi rezolvată. Deputat: ”Suntem hotărâți să intervenim la legislație și să oferim soluții”

Problema mașinilor cu numere străine este pe cale de a fi rezolvată. Deputat: ”Suntem hotărâți să intervenim la legislație și să oferim soluții”

Timp de două luni, zeci de proprietari ai mașinilor cu numere de înmatriculare străine au protestat la Cahul și Giurgiulești față de modificările operate la Codul Vamal.

Ultimul protest a avut loc pe 19 februarie. Aceștia au fost îngrijorați de faptul că modificările îi vor împiedica să folosească mașinile lor în Moldova pentru mai mult de 180 de zile și că vor fi nevoiți să plătească taxe mai mari pentru a le înmatricula în țară.

De data aceasta, cu protestatarii a discutat deputatul Ion Groza, care i-a asigurat că vor găsi o soluție pentru problema lor. I-a anunțat că la începutul lunii martie Ministerul Finanțelor va crea un grup de lucru pentru a discuta subiectul dat. Din grupul de lucru vor face parte reprezentanți ai serviciului vamal și deputați. De asemenea, acesta a invitat doi protestatari din Cahul să participe la ședință.

„Situația creată acuma este una destul de complicată dar vreau să spun că vom găsi o soluție. Vom permite la mașini să fie devamate, vom face reduceri. Noi înțelegem că subiectul acesta este destul de complicat și sensibil pentru că sunt foarte mulți oameni afectați de această modificare, dar acum suntem conștienți de un lucru: statul când face anumite acțiuni, trebuie să propună și anumite soluții. Noi suntem hotărâți ca formațiune politică să intervenim la legislație și să oferim niște soluții ca să putem să rezolvăm problemele dumneavoastră. Noi vrem această întrebare să o rezolvăm în complex, dar s-o închidem și să fie clară. Adică nu este nicio intenție din partea noastră ca să nu discutăm cu voi, din contra, vom discuta și o să găsim soluții”, a declarat Ion Groza.

Protestatarii au apreciat gestul deputatului de a veni la ei și de a le promite că vor fi luate măsuri pentru a rezolva situația lor.

CITEȘTE ȘI: Maxim 180 de zile! Pe 1 ianuarie a intrat în vigoare restricția de aflare a automobilelor cu numere de înmatriculare străine pe teritoriul țării

„Ca să înțelegeți poziția noastră, asta este practic prima reacție a autorităților după ȘASE săptâmâni de proteste. Dumneavoastră sunteți prima persoană care iese în față la oameni și le scpune că, da, or să fie discuții și o să găsim soluții. Asta este cel mai important: să conlucrăm și să găsim o soluție împreună”, a declarat unul dintre protestatari.

Deși situația este încă complicată, protestatarii sunt încurajați de faptul că autoritățile au arătat că sunt dispuse să discute și să găsească soluții. Se speră că o soluție va fi găsită în curând, astfel încât proprietarii de mașini cu numere de înmatriculare străine să poată continua să utilizeze mașinile lor în Moldova fără probleme.

Amintim că din data de 1 ianuarie deputații au introdus modificări la termenul de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport, astfel cele care au fost introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin şi care dețin permis de conducere emis în ţara în care au domiciliu, declarate prin acțiune, nu se pot afla pe teritoriul vamal al Republicii Moldova pe un termen mai mare de 180 zile.

Author: ziuadeazi.md