Programul de tichete de vacanță din România ar putea fi extins în R. Moldova
Perspectivele cooperării moldo-române în domeniul turismului și oportunitatea realizării unor proiecte comune pentru stimularea dezvoltării acestui sector au fost discutate săptămâna trecută în cadrul unei întrevederi, la Ministerul Culturii, cu mai mulți primari, membri ai Asociației Naționale a Stațiunilor Balneare și Balneoclimatice din România. În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre turismul balnear, a fost examinată și posibilitatea de extindere în Republica Moldova a programului de tichete de vacanță din România, transmite MOLDPRES.
Potrivit lui Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii, această practică ar fi foarte binevenită pentru ţara noastră. „Elaborarea unui tichet de vacanță, care ar putea fi utilizat pe ambele maluri ale Prutului, ar încuraja o colaborare fructuoasă între Republica Moldova și România”, a spus Chistol.
La rândul său, Gheorghe Baciu, presedinte al Asociației Naționale a Stațiunilor Balneare și Balneoclimatice din România, a salutat ideea implementării programului de tichete de vacanţă în R. Moldova. „Pentru moment, în cadrul asociației fac parte 34 de stațiuni, iar scopul acesteia este de a oferi asistență strategică și tehnică stațiunilor care ar dori să se asocieze într-o astfel de rețea”, a relevat Gheorghe Baciu.
În România, tichetele sau voucherele de vacanță sunt o formă de beneficiu acordată angajaților. Aceste vouchere de vacanță pot fi utilizate pentru a achiziționa servicii turistice, cum ar fi cazare, transport, mese, activități de agrement etc. Voucherele de vacanță sunt acordate angajaților sub formă de tichete, care pot fi folosite la anumite unități turistice înregistrate la Autoritatea Națională pentru Turism. Ele se acordă pentru ca angajații să aibă acoperite anumite cheltuieli privind efectuarea concediului de odihnă în România. Măsura vine și pentru a stimula turismul intern, precum și pentru a ajuta angajații să beneficieze de un concediu anual ușurându-le cheltuielile. Valoarea voucherelor poate varia în funcție de politica fiecărui angajator (dacă vorbim despre angajatori privați) și poate fi utilizată doar pentru vacanțele petrecute în România (în cazul angajaților la stat).