Publică un anunț
piatasud.md

PROGRAMUL OPEN WORLD/ LUMEA DESCHISĂ ÎN MOLDOVA

PROGRAMUL OPEN WORLD/ LUMEA DESCHISĂ ÎN MOLDOVA

Programul ”Lumea deschisă” a fost inițiat de Congresul SUA în anul 1999 pentru a favoriza legăturile culturale și politice cu Rusia. În 2007 a fost aprobată extinderea programului și Moldova împreună cu Azerbaidjan, Georgia, Kîrghizstan, Tadjikhistan are posibilitatea de a participa la acest program. În Moldova Programul are peste 500 de absolvenți.

Filiala Consiliilor Americane pentru Învățământ Internațional la recomandarea Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova a identificat patru participanți în cadrul programului ”Lumea Deschisă” – program de schimb de experiență internațional.

O comisie independentă din SUA, formată din reprezentanții Congresional Office a selectat ca participanți în Program profesori de limba și literatura română și specialiști implicați în asistența psihologică pentru elevii refugiați din Ucraina, încadrați în instituțiile de învățământ din Chișinău, Cahul, Bălți și Ștefan Vodă.

În perioada 10-21 august 2022, delegații, ghidați de Lidia Sanduleac, director executiv la Consiliul American pentru Educație Internațională, au avut posibilitatea de a participa la diferite activități împreună cu reprezentanți din SUA, astfel fiind posibil schimbul de experiență bilateral în domeniul integrării sociale a persoanelor cu statut de solicitant de azil, refugiat sau temporar strămutat din cauza conflictelor militare sau alte motive.

Inițial delegația a participat la o sesiune de orientare la Washington DC, apoi s-a deplasat la Jacksonville, statul Florida, unde au fost organizate mai multe întrevederi cu reprezentanți din mai multe organizații, instituții educaționale care oferă diverse servicii gratuite de susținere pentru refugiați și cursuri de limbă engleză pentru vorbitorii de alte limbi, cursuri de educație pentru adulți ș.a.

Locuind în familiile americane, delegații din Moldova au avut posibilitatea să facă cunoștință cu viața privată și socială a acestor familii. La rândul lor, americanii care au găzduit cetățenii din RM au participat împreună la diferite evenimente la nivel local și au avut posibilitatea să afle despre obiceiurile, tradițiile și viața moldovenilor.

La întoarcerea participanților în Moldova, programul nu a luat sfârșit. ”Lumea deschisă” menține legătura cu absolvenții săi și după finisarea programului, întâlnindu-se la diverse evenimente, implementate în cadrul programelor guvernului american.

În urma participării la acest program se poate beneficia de diverse oportunități: 

  • Crearea unui parteneriat cu o organizație americană implicată în soluționarea problemelor similare cu ale noastre;
  • Elaborarea și implementarea unui proiect inspirat din experiența acumulată în timpul programului;
  • Înfrățirea orașelor Cahul și Jacksonville, Florida.
  • Vizite reciproce.

Programul ”Lumea Deschisă” a avut un impact pozitiv asupra tuturor participanților, rămâne să fie implementate diverse activități pentru continuitate, dezvoltare pentru a beneficia la maxim de oportunitățile oferite.  

Șeighiț Rodica, profesoară de l. și lit. română,
absolventă Programul ”Lumea Deschisă” 

Articole similare