Publică un anunț
piatasud.md

Proiectele mici unesc comunitățile și responsabilizează cetățenii

Proiectele mici unesc comunitățile și responsabilizează cetățenii

Spiritul civic poate fi dezvoltat numai prin implicare și motivare.

Asta o demonstrează localnicii din șase sate și comune din raionul Sângerei care își dezvoltă localitățile, construind și modernizând obiective culturale sau de agrement. Experții în domeniul bunei guvernări spun că astfel de inițiative îi responsabilizează atât pe cetățeni, dar și pe autoritățile publice locale (APL), care sunt obligate să respecte toate cele trei etape ale transparenței în procesul decizional: de informare, de implicare și de monitorizare.

Parcuri modernizate cu implicarea cetățenilor: masă cu tablă de șah, pavaj și veceu

Locuitorii din fiecare comună, împreună cu autoritățile locale, au organizat câteva adunări și au identificat problemele, rezolvarea cărora nu mai rabdă amânare. Majoritatea inițiativelor sunt de infrastructură locală și au menirea să îmbunătăţească viaţa oamenilor din comunitate. Bunăoară, localnicii din Iezărenii Vechi au decis să construiască un foișor în centrul comunei și să instaleze o masă și două bănci, iar pe masă să fie imprimată o tablă de șah. Tudor Șonțu, locuitor din Iezărenii Vechi, a participat la două consultări ale grupului de inițiativă, iar după examinarea argumentelor pro și contra s-a decis că sătenii au nevoie de acest loc de agrement.

„Noi în sat n-avem parc și n-ai unde sta nici să citești o carte sau să-ți petreci altfel timpul liber. În centrul satului sunt toate instituțiile publice, iar cât timp oamenii vor aștepta la poștă, la oficiul medicilor de familie sau la primărie – vor putea citi un ziar sau juca o partidă de șah”, spune T. Șonțu. La rândul său, primara comunei Renata Gabor, accentuează că locuitorii au venit nu doar cu ideea, dar și cu mijloace financiare: „Am organizat o mică loterie: oamenii au cumpărat bilete, știind că acești bani sunt contribuția lor. Din vânzările de bilete s-au adunat 2.400 de lei. Va contribui și primăria, astfel adunăm banii necesari. Este important să încurajăm oamenii să vină cu propuneri și inițiative. Pe viitor, tot cu implicarea oamenilor sperăm să amenajăm un parc, dar și un teren de joacă ar fi binevenit”.

Și localnicii din comuna Dumbrăvița au decis să continue investițiile în parcul din centrul localității, unde s-au făcut anterior lucrări din alt proiect. Maria Chițanu povestește că, împreună cu consătenii, au hotărât că aici vor fi plantați copaci, va fi construit un trotuar și vor fi instalate bănci și coșuri de gunoi. Toate lucrările vor fi făcute cu ajutorul cetățenilor care vor munci voluntar. „Am propus cinci persoane din cinci mahalale care vor asista la ședințele consiliilor și deja vor duce informația prin sat să spună ce s-a discutat și ce s-a votat. De multe ori, aceste lucruri rămân în umbră și lumea nu prea știe ce se întâmplă”, spune Maria Chițanu. Primăria va aloca 16 mii de lei pentru lucrări adăugătoare și 10 mii de lei pentru amenajarea unui veceu public în parc.

În satul Ciuciuieni, grupul de inițiativă la fel a decis să construiască un trotuar în parc. Localnica Alina Andoni spune că acest trotuar va înlesni accesul copiilor la terenul de joacă din parc.

La Coșcodeni și Tăura Veche se investește în casele de cultură

La rândul lor, localnicii din comuna Tăura Veche vor să amenajeze zona adiacentă căminului cultural. Aici urmează să fie pavată terasa de dans și să fie instalat acoperișul terasei. Locuitorii din Coșcodeni au decis să investească în echipamentul tehnic pentru sonorizare de la căminul cultural, care va fi folosit la diferite evenimente culturale. La Chișcăreni însă locuitorii au decis să repare gardul și poarta care împrejmuiesc clădirea unde își are sediul o organizație neguvernamentală activă din localitate.

Activități care unesc oamenii

Toate aceste localități fac parte dintr-un proiect care facilitează dialogul dintre cetățeni și APL, iar membrii comunităților sunt implicați în procesul de luare a deciziilor. Proiectul se bazează pe ajutorul financiar rezultat din implicare. Astfel, comunităților li se oferă o sumă mică de bani, până la 300 de euro, pentru a rezolva o problemă din localitate. Opțional, oamenii pot contribui financiar sau cu forță de muncă pentru a construi, moderniza un obiectiv din localitate sau pentru a achiziționa un lucru necesar comunității. O condiție de participare în acest proiect este ca problema care necesită a fi rezolvată e să fie identificată de cetățeni înșiși. Silvia Țurcanu, coordonatoarea acestui proiect regional și fost primar al comunei Chișcăreni, spune că prin asemenea inițiative cetățenii sunt stimulați să fie activi și să se implice în dezvoltarea comunităților: „Promovăm o comunicare transparentă între APL-uri și oameni, astfel fiind asigurată o bună guvernare. Aceste proiecte îi mobilizează pe cetățeni să se implice, identificând problemele localității și contribuind la rezolvarea acestora. O societate fără oameni activi degradează. Vrem să-i învățăm să facă voluntariat și să contribuie la dezvoltarea comunității. Facem asta prin activități care unesc satele, unesc oamenii”.

Viorel Furdui: „Aceste proiecte consolidează încrederea în autorități”

Viorel Furdui, expert în domeniul administrației publice locale și director executiv alCongresului Autorităților Publice Locale (CALM), încurajează cetățenii și autoritățile din alte regiuni să preia astfel de exemple. „Pe de o parte, chiar dacă nu au o finanțare foarte mare, aceste inițiative sunt o formă de a trezi interesul și implicarea cetățenilor, care învață să folosească astfel de finanțări. Pe de altă parte, soluționează anumite probleme mici, dar care în realitate reprezintă un pas esențial în dezvoltarea localităților respective și îi pregătește pe oameni pentru inițiative mai mari și asimilarea unor resurse financiare mult mai mari. Iar acest lucru este extrem de important pentru că noi, ca stat, trebuie să învățăm să asimilăm finanțări. Dacă vorbim despre transparență, implicare, colaborare între APL și populație, aceste proiecte au un impact benefic, deoarece ele consolidează încrederea în autorități și asigură o guvernare locală mai bună”, conchide expertul. 

La final de proiect, în luna octombrie 2020, va fi organizat Festivalul Inițiativelor Civice, în cadrul căruia vor fi prezentate rezultatele proiectului, iar trei din cele mai bune inițiative civice vor fi premiate.

Mariana Jacot,
Asociația Presei Independente (API)

Author: ziuadeazi.md