Publică un anunț
piatasud.md

Proiectul Suport în abilitarea cetățenilor în regiunea de dezvoltare SUD a finisat. Află rezultatele

Proiectul Suport în abilitarea cetățenilor în regiunea de dezvoltare SUD a finisat. Află rezultatele

La data de 5 noiembrie a avut loc conferința finală de prezentare a rezultatelor proiectului „Suport în abilitarea cetățenilor în regiunea de dezvoltare SUD” implementat de Centrul CONTACT-Cahul cu suportul GIZ și a Uniunii Europene. 

În cadrul conferinței au fost prezentate principalele rezultate ale proiectului, dar și a organizațiilor care au beneficiat de granturi pentru a interveni în soluționarea unor probleme cu care se confruntă cetățenii din cele 8 raioane din sudul țării. 

„Vreu să aduc mulțumiri Uniunii Europene și Agenției de Cooperare a Germaniei GIZ pentru suportul financiar în cadrul proiectului „Suport în abilitarea cetățenilor în regiunea de dezvoltare SUD. În total, au fost implementate 20 de proiecte în cadrul programului de granturi locale și pentru noi a fost foarte important că în fiecare dintre cele 8 raioane din RDS să ajungă banii Uniunii Europene. În toate 8 raioane eu fost implementate proiecte locale de care au beneficiat peste 300 mii de cetățeni” a declarat Mihai Cucereanu, Director Executiv A.O. Centrul CONTACT-Cahul.

În cadrul acestui proiect, 18 organizații ale societății civile din regiunea de SUD a țării, au fost  beneficiare ale Programului de Granturi Locale, a cărui buget total a fost de circa 600 mii euro.  

„Una dintre prioritățile nostre, a Uniunii Europene, este susținerea societății civile, a inițiativelor locale, și promovarea dezvoltării comunităților locale și suntem bucuroși să vedem că toate rezultatele au fost atinse. Inițiativele și proiectele prezentate astăzi au depășit așteptările noastre și sperăm că este doar un început al acestui proces” a declarat Gintautas Baranauskas, Șef adjunct pentru cooperare, Delegația UE în Republica Moldova.

Granturile au fost oferite organizațiilor societății civile pentru implementarea ideilor inovative de abilitare a cetățenilor prin participarea activă și constructivă în procesele decizionale locale privind dezvoltarea durabilă și infrastructura serviciilor publice în 4 domenii de referință: Infrastructură pentru apă și canalizare; Gestionarea deșeurilor; Eficiență energetică; Mediu și schimbări climatice.

„E cea mai mare bucurie pe care o simt. Eforturile care au fost depuse de partenerii noștri și Uniunea Europeană a avut încredere  și cu adevărat au fost rezultate. Ceea ce trebuie să apreciem în acest program este că cetățenii cu adevărat, prin activistul lor, pot îmbunătăți situația din Republica Moldova” a declarat Valentina Pleșca, GIZ. 

„Pentru mie este important să subliniez câteva lucruri. Cred că cele mai dezvoltate și prospere localități din țara noastră sunt acele care au o societate civilă puternică. Acolo unde cetățenii înțeleg că nu trebuie să ceară de la autorități, dar trebuie să fie alături de autorități pentru a rezolva problemele care dintr-o parte, din lipsă de capacități nu pot să realizezi proiecte care le realizează cu succes diferite organizații ale societății civile. „Cetățean”  înseamnă oameni implicați nu doar oameni care locuiesc în localitate. Noi avem mai puțini cetățeni decât populație. ONG-urile active din localitate trebuie să aibă recunoștința și aprecierea autorităților locale. Eu mă mândresc cu ong-urile, asociațiile și grupurile de inițiativă din raionul Cahul” a declarat Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul. 

Asociația Obștească AZI din mun. Cahul a implementat un proiect de sensibilizare a cetățenilor din mun. Cahul, satele Cotihana, Roșu și Crihana Veche privind necesitatea conectării la serviciile de alimentare cu apă și canalizare prestate de operatorul economic S.A. Apă-Canal Cahul. 

„Acum, la final de proiect e mai ușor să vorbesc, la început era mai complicat. Cea mai eficientă metodă de a lucra cu cetățenii este să mergi direct la el, la poartă, și să nu mergi singura, dar cu reprezentanții administrației publice locale. În comunicarea cu cetățenii am văzut că aceștia au încredere în APL, în cei pe care i-au ales. Cetățeanul vrea să audă despre un proiect sau altul, despre obligațiunile sau datoriile sale și de la noi, și să fie confirmate de administrația publică locală. Unde am mers cu consilierii, cu primarii, am avut succes. Succesul sau rezultatul cel mai bun nu este kilometru de țeava îngropată în pământ ci cetățeanul care înțelege că trebuie să se conecteze, să achite serviciile și să consume eficient” a declarat Tatiana seredenco, Directoare Executivă A.O AZI.

Un alt proiect inovativ a fost implementat în s. Colibași, raionul Cahul, de către A.O. INTECO. În cadrul proiectului a fost creat un grup local de monitorizare cetățenească a lucrărilor și achizițiilor care au loc în proiect. Drept rezultat, cetățenii au monitorizat toate etapele de achiziționare, construcție și instalare a stației de epurare a apelor menajere, dar și construcția blocului sanitar în cadrul Casei de cultură din localitate. 

„Cetățenii au participat în procesul de îmbunătățire a politicilor publice locale. Au participat la revizuirea regulamentului de utilizare a spațiilor publice din localitate. Grupul de monitorizare a participat și la procedura de selectare a antreprenorului care a construit blocul sanitar și a instalat stația de epurare. Aceștia au transmis un mesaj în comunitate, rudelor, prietenilor cum au loc procedurile, astfel asigurând transparența și eliminând alte genuri de interpretări. Sunt foarte mândră de faptul că ni s-a oferit această șansă de a fi parte a procesului decizional în localitate. 

Eu mă bucur de faptul că noi, la Colibași, avem o echipă abilitată, un grup de monitorizare care cu mare drag au spus că vor face monitorizarea și în cadrul altor proiecte” a declarat Victoria Matveev, Președinta A.O. INTECO. 

Această activitate a fost realizat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partener al proiectului în Regiunea de Sud este Asociația Obștească Centrul ”CONTACT-Cahul”, care implementează proiectul „Suport în abilitarea cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Sud” în raioanele Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Basarabeasca, Leova, Ștefan Vodă și Taraclia în perioada octombrie 2019 – noiembrie 2021.

Articole similare