Prorector al Universității de Stat B.P. Hasdeu din Cahul: „Vă așteptăm să fiți studentul nostru!”

Prorector al Universității de Stat B.P. Hasdeu din Cahul: „Vă așteptăm să fiți studentul nostru!”

În perioada 27 iulie – 4 august va fi admiterea studenților la Universitatea de Stat ”B.P.Hasdeu” din Cahul. Astfel am invitat prorectora universității, Irina Todos, pentru a ne prezenta care sunt așteptările și cum se va desfășura tot procesul în concordanță cu situația pandemică care încă persistă.

”În această situație pandemică toate dosarele se depun online. Pe data de 27 iulie va fi activat link-ul pe site-ul universității usch.md. Va fi o cerere online pe care pretendentul o va îndeplini și va anexa toate documentele necesare scanate. În data de 7 august vor fi plasate listele preliminare, iar pe 8 august persoanele declarate admise se prezintă fizic pentru a depune dosarul.”

De asemeni, prorectora Universității din Cahul a menționat că, oferta educațională este similară anilor precedenți.

În cadrul universității sunt  trei facultăți:

  1.  Economie, Inginerie si Științe Aplicate. La această facultate sunt doua nivele de studii, licență și masterat, cu programe de zi și frecvență redusă.
  2.  Drept și Administrație publică. De asemeni în doua cicluri – licență și master.
  3. Științe Umaniste și pedagogice în diferite domenii. Învățământ preșcolar, școlar; pedagogie- psihologie, istorie, filologie engleză, franceză, română ș.a.

”La nivel de administrație mereu am pus accent pe student și suntem centrați pe educația studenților și formarea competențelor, astfel încât absolvenții universității noastre sa ne ducă faima în toată lumea. Suntem axați pe calitatea nivelului de studii. Acreditarea este un proces în care primim certificate care atestă că noi suntem în conformitate cu toate necesitățile. Trebuie să avem în jur de 80% doctori în științe așa că multe cadre didactice sunt în proces de a obține titlul de Doctor în științe. Suntem în colaborare cu facultatea transfrontalieră ”Dunărea de Jos” profesorii cărora predau în programe comune. Universitatea fructifică aceste relații și vom continua programele comune prin acord de colaborare. Universitatea nu doar educa. Astfel putem valorifica și internaționaliza  tinerii de acasă”, susține Irina Todos.

Astfel Irina Todos adaugă faptul că studenții au mai multe posibilități de a se afirma sau activa și în afara orelor curriculare: ”Viața după ore continuă. După posibilitatea că studenții pot să frecventeze și a doua facultate, avem mai multe cercuri cum ar fi ELSA a facultății de drept, unde studenții își dezvoltă competențele juridice. Asociația AESEC condusă de studenți pentru studenți axat pe voluntariat și leadersheep. Centrul Istoria Ținutului Local pentru cei de la istorie. Manifestări la activități cum ar fi balul bobocilor sau zilele profesionale (ziua juristului, profesorului…) conferințe și ședințe, concursuri inter-universitare. Pe plan sportiv avem persoane care joacă volei, șah, fotbal, totul depinde de dorință”.

„Studenții noștri mai au și posibilitatea de a pleca peste hotare în programele pentru schimbul de experiență. Mobilitatea academică presupune desfășurarea activității în cadrul universităților din afara țării doar pentru un semestru, în care studentul este obligat să obțină 30 de credite care sunt transferate prin acord. Un impediment îl întâlnesc studenții care nu cunosc limba engleză pentru a trece cu brio examenul TOEFL” a mai specificat Irina Todos.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării oferă burse de merit care au cerințe de minim 8,5 media anual de studii în dependență de bursa oferită. Bursa diferă în dependență de anul de studii sau domeniul studiat. În mediu bursa este între 900-1000 lei.

”Locurile bugetare sunt hotărâte la nivel de guvern, pe care o vom primi mai târziu. Anul trecut au fost în jur de 300 locuri cu finanțare bugetară. Prioritate o primesc cei admiși în domeniul pedagogic.”

La întrebarea: Care sunt așteptările de la noul an de studii, doamna Todos a menționat: ”Așteptăm să avem foarte mulți studenți pentru a ne desfășura activitatea. Avem săli dotate, table interactive, oferim posibilitate de activitate atât online cât și face to face. Avem ce oferi persoanelor ce vor locui la cămin, sperăm că în acest an sa fie mai mulți pretendenți față de anii precedenți. Vă așteptăm să fiți studentul nostru.”

Pentru mai multe detalii referitoare la admiterea din acest an, accesați site-ul universității usch.md.

Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare