Publică un anunț
piatasud.md

R. Moldova, afectată de bombardamentele asupra infrastructurii energetice din Ucraina: Primește energie 100% de la MGRES

R. Moldova, afectată de bombardamentele asupra infrastructurii energetice din Ucraina: Primește energie 100% de la MGRES

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că, după atacurile rusești care au avut loc în ziua de luni, 10 octombrie, asupra mai multor orașe ucrainene, atacuri care au dus la distrugeri cumplite și au luat viețile oamenilor, exportul de electricitate către UE și R. Moldova a fost oprit. Andrei Spînu a precizat într-un comunicat că o parte din rachetele care au căzut pe teritoriul ucrainean, au lovit infrastructura energetică. 

„Ieri, 10 octombrie, peste 80 de rachete criminale rusești au lovit țara vecină Ucraina, răpind viețile oamenilor și făcând distrugeri cumplite. O parte dintre aceste rachete au lovit infrastructura energetică și au cauzat oprirea exportului de electricitate către Uniunea Europeană și Republica Moldova, transmite tv8.md

Țara noastră este direct afectată de bombardamentele teroriste rusești asupra Ucrainei, având în vedere că achiziționăm din țara vecină 30% din energia electrică consumată”, a scris Spînu pe Facebook.

Totodată, ministrul a precizat că începând cu data de 11 octombrie, țara noastră primește integral energie electrică de la MGRES. Este vorba de Centrala Cuciurgan, cea mai mare centrală a Moldovei, situată în localitatea Dnestrovsc, Transnistria, pe malul lacului Cuciurgan, învecinat cu Ucraina.

„Astăzi, începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie 2022, Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES. Acest lucru este posibil deoarece MoldovaGaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de m3 de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Acum prioritatea noastră este să asigurăm țara pentru următoarea perioadă cu energie electrică la cel mai mic preț posibil în această situație complicată”, a mai precizat Spînu.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai menționat că în data de 10 octombrie au avut loc discuții cu Ucraina, România, Uniunea Europeană. În urma acestor discuții, ar trebui să se găsească împreună o soluție bună pentru moldoveni. 

„Energia electrică este importantă și vom încerca sa rezolvam împreună problemele care apar. Dar viața oamenilor e cea mai importantă, cea mai scumpă. Exprim sincere condoleanțe ucrainenilor care au pierdut în aceste atacuri oameni dragi. Republica Moldova este alături de poporul ucrainean”, a conchis ministrul.

Articole similare