Publică un anunț
piatasud.md

R. Moldova are cel puțin 11 zone cu potențial de energie eoliană nevalorificat, ce ar permite creșterea ponderii energiei verzi până la 30%

R. Moldova are cel puțin 11 zone cu potențial de energie eoliană nevalorificat, ce ar permite creșterea ponderii energiei verzi până la 30%

În Republica Moldova sunt cel puțin 11 zone cu potențial de energie eoliană nevalorificat, ce ar permite creșterea ponderii energiei verzi produse în țară până la 30% către 2030, arată datele preliminare ale unui studiu realizat de Proiectul „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Moldova și care a fost prezentat Ministerului Energiei, transmite MOLDPRES.

Rezultatele urmează a fi valorificate în vederea organizării, până la sfârșitul anului, a primelor licitații de către Guvern în cazul parcurilor eoliene mari.

Potrivit autorilor cercetării, au fost studiate 34 de arii cu potențial de energie a vânturilor, fiind excluse traseele tradiționale ale păsărilor migratoare de-a lungul Nistrului și Prutului, zonele împădurite, pentru a nu dăuna mediului, la fel au fost excluse și zonele rezidențiale. În plus, s-a ținut cont de radarele și aeroporturile internaționale existente.

Studiul a luat în calcul infrastructura existentă, distanța până la cea mai apropiată stație electrică, capacitatea liniilor, cele mai apropiate drumuri de acces. După o primă triere, au rezultat 11 zone cu potențial mare de a dezvolta ferme eoliene. În cazul a trei zone, Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova va extinde cercetările, cu vizite la fața locului, pentru a face măsurători și a studia relieful. Alte componente analizate vor fi capacitățile fizice ale rețelelor și calculele financiare.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a afirmat că paralel se pregătește un mecanism prin care potențialii investitori care obțin rezervarea capacităților și avizele de racordare să finalizeze proiectele începute, dar să nu țină capacitatea blocată ani de zile, ca ulterior să comercializeze aceste acte pe o piață secundară. „Vrem să creăm oportunități de investiții egale pentru toată lumea, iar cei care creează bariere artificiale să plătească”, a spus ministrul.

Scopul acestui studiu a fost de a obține în final prețuri optime la energie electrică și instalații mai eficiente, pe întindere a zeci de hectare. Autorii studiului au ținut cont și de țintele de decarbonizare asumate de Republica Moldova, concluzionând că este real ca până în 2030 să fie construite parcuri eoliene cu putere instalată de circa 600 MW. Experții USAID vor oferi suport și Moldelectrica pentru a găsi soluții pe componentele tehnice și a valorifica mai bine acest potențial.

Articole similare