Publică un anunț
piatasud.md

R. Moldova marchează cea de-a 171-a aniversare de la nașterea poetului Mihai Eminescu și Ziua Națională a Culturii

R. Moldova marchează cea de-a 171-a aniversare de la nașterea poetului Mihai Eminescu și Ziua Națională a Culturii

Poetul național Mihai Eminescu este omagiat astăzi, 15 ianuarie, la Chișinău și în întreaga țară, la 171 de ani de la naștere. Evenimentul face parte din suita de acțiuni organizate de Ziua Naţională a Culturii, sărbătorită în aceeași zi în R. Moldova, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, în dimineața zilei, la bustul Luceafărului poeziei noastre de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” au depus flori prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, politicieni, scriitori, oameni de cultură, admiratori ai creației eminesciene. Evenimentul a fost urmat de activitatea de omagiere: „În mine bate inima lumii”, dedicată Zilei comemorării Luceafărului poeziei naționale – Mihai Eminescu.

Solicitat de MOLDPRES, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a menționat că ziua de naștere a lui Eminescu este o sărbătoare a verbului românesc, marcată în întreg spațiul de trăire eminesciană. „La cei 171 de ani de la naștere, Mihai Eminescu a fost, este și rămâne a fi contemporanul nostru. El este mereu actual și ne transmite frumuseți artistice nepieritoare, adevăruri modelatoare, care ne demonstrează cine suntem noi în istorie, ce se întâmplă cu valorile noastre umane”, a constatat Arcadie Suceveanu.

În context, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac a subliniat că Mihai Eminescu este omagiat astăzi în întreaga lume, în orice loc, unde există suflet de român. „Spiritul Eminescu există pretutindeni. Opera lui rămâne a fi mereu actuală”, a remarcat Teo Chiriac.

La rândul său, scriitorul Nicolae Dabija a afirmat că a descoperit poezia grație lui Eminescu. „Poezia lui este parcă scrisă la dictarea lui Dumnezeu. Este o poezie divină. Poezia lui nu se va învechi niciodată. Pentru mine, Eminescu este mai mult decât un poet”, a spus Nicolae Dabija.

Tot astăzi, de Ziua Națională a Culturii, Primăria municipiului Chișinău a prevăzut un șir de acțiuni și manifestări cultural-artistice consacrate Luceafărului literaturii române, Mihai Eminescu, care vor fi difuzate în regim online.  Astfel, publicul iubitor de cultură și poezie va putea urmări pe rețelele de socializare a Direcției Cultură programe tematice: recitaluri de versuri, programe artistice, discuții și prelegeri cu tematică eminesciană, întâlniri cu scriitori, lecturi publice, expoziții de carte și de pictură etc.  De asemenea, în cadrul filialelor bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu”, critici literari, eminescologi și profesori universitari vor prezenta prelegeri despre viața și activitatea lui Mihai Eminescu.

De Ziua Națională a Culturii, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, organizează vernisarea expoziției „Sânte firi vizionare”: Constantin Stamati & Alexandru Donici. Evenimentul va avea loc la ora 15.00, în Sala cu șemineu a Casei Scriitorilor (str. 31 August 1989, nr. 98). Participă: Maria Șleahtițchi, Arcadie Suceveanu, Vasile Malanețchi, Vladimir Beșleagă, Margareta Curtescu, Mihai Papuc, Val Butnaru ș.a.

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează vernisarea expoziției de documente și publicații din colecțiile BNRM cu genericul  „Personalități marcante ale istoriei și culturii naționale” și a expoziției „Mihai Eminescu – mit fundamental al culturii”. Prima expoziție reunește peste 300 de titluri de documente, apărute de-a lungul timpului, ce reflectă viața și activitatea unor personalități marcante ale istoriei și culturii naționale, omagiate în anul 2021, care s-au remarcat prin contribuția inestimabilă la dezvoltarea și promovarea culturii naționale. Expoziția are două compartimente: personalități marcante ale istoriei naționale: Miron Costin, Gavriil Bănulescu-Bodoni, Tudor Vladimirescu, Nicolae Iorga, Alexandru Boldur, Ion Pelivan ș. a., și  personalități notorii ale culturii naționale: Constantin Stamati, George Bacovia, Ion Minulescu, Vasile Zagorschi, Ion Dumeniuc, Eugen Coșeriu, George Coșbuc, Vasile Vasilache, Liviu Deleanu, Lidia Istrati ș.a.  În expoziția ”Mihai Eminescu –mit fundamental al culturii” sunt prezentate circa 120 de documente din colecțiile BNRM despre opera și personalitatea lui Eminescu, lucrări în domeniul științei, politicii, problemelor sociale, filosofiei.

Un alt eveniment cultural organizat de BNRM, poartă genericul  ”Calendarul Național  – enciclopedia personalităților neamului”, care va avea loc cu participarea personalităților din domeniul culturii naționale, omagiate în anul 2021. Invitați: Acad. Andrei Eșanu, scriitorii Iulian Filip, Ianoș Țurcanu și Iurie Colesnic, compozitorul Gheorghe Mustea,  actrița Paulina Zavtoni, Artistă a Poporului, interpretul Nicolae Gribincea, maestru în artă ș.a. Conceput ca un anuar enciclopedic, lucrarea cuprinde note biobibliografice despre cele mai de seamă personalități din domeniile științei, culturii și artei din țară și de peste hotare. Calendarul are 535 de pagini și cuprinde peste 375 de articole despre personalități din țară și de peste hotare, dintre care circa 150 personalități din domeniul culturii.

Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoșani, România. S-a stins din viață pe 15 iunie 1889 la București. A fost înmormântat la cimitirul Bellu din București. La 28 octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Ziua Națională a Culturii a fost instituită printr-o hotărâre a parlamentului în aprilie 2012, este marcată începând cu anul 2013 şi are ca scop promovarea culturii naționale, a valorilor culturale autentice, precum și a personalităților artistice din domeniul culturii. Celebrată în diferite țări în mod diferit, Ziua Națională a Culturii în Republica Moldova este dedicată zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale culturii naționale. 

Articole similare