Publică un anunț
piatasud.md

Reacția Moscovei după ce Maia Sandu a semnat decretul privind inițierea negocierilor de aderare la UE

Reacția Moscovei după ce Maia Sandu a semnat decretul privind inițierea negocierilor de aderare la UE

Purtătorul de cuvânt a Kremlinului a venit cu o reacție, vineri, după semnarea de către Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a decretului pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Dmitrii Peskov, a subliniat că această decizie este o chestiune suverană a fostei republici sovietice, dar a menționat și dorința multor moldoveni de a menține legături strânse cu Rusia.

„Acesta nu este un proces rapid, este o chestiune suverană pentru fiecare stat, inclusiv Moldova”, a declarat Peskov, adăugând că Republica Moldova are posibilități de dezvoltare și în alte direcții. El a acuzat conducerea politică a țării de excluderea eronată a acestor opțiuni alternative.

Peskov a subliniat că „mulți oameni din această țară cred că țara trebuie să se dezvolte în toate direcțiile și că interesele viitoare ale țării nu pot fi legate doar de Uniunea Europeană, ci și de piețe promițătoare precum Federația Rusă, precum și de procesele de integrare pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice”.

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, se confruntă cu provocări economice semnificative. Cu o populație majoritar vorbitoare de limba română și o minoritate rusofonă substanțială, politica sa internă a pendulat între partide pro-occidentale și pro-ruse de la declararea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991.

Inițiativa Maiei Sandu vine în contextul în care ambasadorii UE au convenit, la începutul lunii, să înceapă oficial negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. Deși astfel de negocieri durează de obicei ani de zile până la finalizarea procesului de aderare, semnarea decretului de către Maia Sandu marchează un pas important în direcția integrării europene a Republicii Moldova.

Articole similare