Publică un anunț
piatasud.md

Reanimatolog: Dispozitivul acesta l-am văzut doar pe internet, nici în mână nu l-am ținut

Reanimatolog: Dispozitivul acesta l-am văzut doar pe internet, nici în mână nu l-am ținut

Videolaringoscopul donat în această dimineață procurat din banii colectați din donațiile băștinașilor merge direct în Secția Terapie Intensivă a Spitalului raional Cahul.

Acum în secție se tratează 2 pacienți gravi cu COVID-19,dar care până la moment nu sunt conectați la ventilarea artificială a plămânilor.

Gheorghe Galațanu, șeful Secției TI a spitalului din Cahul spune că securitatea procesului de intubare cu utilizarea acestui aparat se ridică la 100%.

„Dispozitivul acesta l-am văzut doar pe internet, nici în mână nu l-am ținut. E o donație foarte utilă în primul rând pentru a protejarea lucrătorului medical din secția noastră. Acum în secție avem 2 pacienți critici, încă nu sunt la ventilație mecanică, sperăm că nu vom ajunge la aceasta. Protejarea medicului este aproape la 100% pentru că permite ventilarea nu prin vizualizare directa a coardelor vocale prin videocameră, la distanța mâinii” ne-a declarat Gheorghe Galațanu.

Pe de altă parte, Oleg Creciun, directorul IMSP SR Cahul a mulțumit celor care au contribuit la procurarea acestui utilaj, care va fi folosit nu doar pentru tratarea pacienților cu COVID

„Acest echipament se va folosi și pentru alți pacienți critici,0 nu doar pentru COVID. Este al treilea spital din țară care este dotat cu astfel e echipament și uitați-vă cum cahulenii s-au mobilizat, și cei de pe loc, și cei de peste hotare, astfel încânt spitalul nostru să aibă în dotare acest echipament și cu siguranță va spori gradul de securitate a tuturor cahulenilor și toți cei care vor avea nevoie de îngrijiri medicale avansate. Foarte important este gestul și dorința de a sprijini sistemul de sănătate care trece prin vremuri grele” a declarat Oleg Creciun.

Aparatul procurat din germania a fost înmânat de către Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au contribuit. Chiar dacă nu este foarte costisitor acest aparat, contează foarte mult implicarea, oamenii vor avea dovada că banii care i-au donat au ajuns la destinație. Noi ca primărie am susținut această campanie și considerăm că aceste gesturi vor încuraja oamenii, să-i motiveze ca și la alte campanii să se implice” a menționat Nicolae Dandiș.

Videolaringoscopul permite medicilor să efectueze intubarea pacienților infectați, la o distanță de până la 1 metru, astfel scăzând riscul de infectare. 

Acțiunea a fost susținută și promovată de către Asociația de Băștinași (AdB) ”Cahulenii reUniți”. 

Asociația de Băștinași a fost creată cu suportul Proiectului PNUD Moldova ”Migrație și dezvoltare locală” finanțat de Guvernul Elveției, și drept parte a acestui proiect a beneficiat de ghidare metodologică la organizarea campaniei de implicare a diasporei și crowdfunding

Articole similare