Publică un anunț
piatasud.md

Reforma Poliției și implementarea principiului toleranță zero față de corupție

Reforma Poliției și implementarea principiului toleranță zero față de corupție

Unul dintre obiectivele de bază a Strategiei de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020 este implementarea principiului de toleranță zero față de corupție. 

În perioada 2017-2020 au fost realizate mai multe campanii de informare și prevenire pentru diminuarea și implementarea principiului toleranță zero față de corupție în activitatea Poliției.

Pentru a realiza o comunicare mai eficientă cu cetățenii a fost creată o pagină pe Facebook cu genericul #NU_ACCEPTĂM_CORUPȚIA_ÎN_POLIȚIE care este gestionată de secția anticorupție a Inspectoratului General al Poliției. Campania are un caracter preventiv și de conștientizare atât a polițiștilor, cât și a cetățenilor despre riscurile care apar atunci când oferă sau acceptă mită.

De asemenea, în cadrul acestei campanii au fost realizate spoturi video și audio în limbile rusă și română, cetățenii și angajații Poliției fiind îndemnați să nu ofere și, respectiv, să nu accepte mită, precum și să denunțe aceste cazuri autorităților competente.

O altă campanie de informare desfășurată de Inspectoratul General de Poliție în comun cu Centrul Național Anticorupție a fost ‘’Polițiști integri-cetățeni protejați’’. Pe durata acesteia au fost desfășurate ședințe tematice pentru prevenirea cazurilor de corupție cu participarea la peste 2500 de angajați.

În cadrul Inspectoratului de Poliție Cahul, la fel, au fost desfășurate campanii locale de prevenire a comportamentului corupțional al polițiștilor.

Spre exemplu, în luna iulie 2019, în mun. Cahul au fost împărțite pliante informative, dar și alte elemente vizuale care ar informa cetățenii despre riscurile fenomenului corupției și cum actele de corupție să fie sesizate.

„Fiecare cetățean, este pasibil de a fi infectat de aceasta boală, și genera o boala care se răspândește în instituții și societate. Importantă este comunicarea, dar cei care fac aceasta campanie de comunicare trebuie să dea, în primul rând, exemplu de integritate” a declarat atunci, Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul.

Un caz recent de denunțare a actelor de corupție de către angajații ai Inspectoratului de Poliție Cahul a avut loc în luna mai 2020. Un  angajat a IP Cahul a denunțat la CNA o acțiune de corupere din partea unui bărbat care ar fi promis o sumă de 300 de euro polițistului pentru a nu fi tras la răspundere pentru deținerea ilegală a unei arme de foc, pentru a nu fi privat de dreptul de a deține arma de foc, precum și pentru a-i fi restituită una din armele ridicate anterior, deținute ilegal.

În raportul Nr.3 a Reformei Poliției, Asociația Promo-LEX, care monitorizează modul de implementare a strategiei de dezvoltare a poliției,  apreciază eforturile referitoare la campaniile naționale desfășurate, totuși, potrivit activității formulate, campaniile de prevenire a comportamentului infracțional trebuie să fie intensificate, îndeosebi în domeniile vulnerabile. 

„În acest sens, așteptările vizează inclusiv o creștere a numărului și a frecvenței campaniilor de prevenire a comportamentului corupțional al polițiștilor, or, campanii de prevenire a comportamentului corupțional pot fi desfășurate și la nivel local, după modelul campaniilor desfășurate privind activitatea polițienească comunitară. În plus, atragem atenția și asupra necesității desfășurării campaniei în domeniile vulnerabile” se spune în raportul Asociației Promo-LEX.

De menționat că, în anul 2019 a crescut cu 105,2 % numărul denunțurilor din partea polițiștilor privind tentativele de mituire din partea cetățenilor.

Cei care au nimerit în situații când un angajat al poliției cere mită, pot sesiza acest caz la numărul de telefon 068999902, linia care este gestionată de poliție și previne cazurile de corupție.

Acest articol a fost produs  cu ajutorul Asociației Promo-LEX și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a A.O. „Cahul 2030” și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și a Uniunii Europene.

Articole similare