Publică un anunț
piatasud.md

Refugiații ucraineni vor primi ajutor pentru a-și procura articole de iarnă

Refugiații ucraineni vor primi ajutor pentru a-și procura articole de iarnă

Circa 2.000 de refugiați ucraineni din UTA Găgăuzia vor primi ajutor în valoare de 2.400 lei (117 EUR) pentru a-și putea procura articolele necesare sezonului de iarnă. Inițiativa face parte din activități de suport pentru iarnă, dezvoltate de Caritas Cehia pentru refugiații ucraineni și are ca scop acoperirea nevoile suplimentare pe care le aduce cu sine perioada rece a anului.  

Sprijinul pentru iarnă ajută refugiații să aibă un trai decent 

Caritas Cehia a început repartizarea ajutorului în valoare de 2.400 lei pentru refugiații adăpostiți în regiunile Comrat, Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Cahul și Basarabeasca. Forma de suport, posibil grație finanțării UE, va permite refugiaților să își procure hainele și încălțămintea de iarnă de care au nevoie și totodată să ducă un trai decent în perioada rece a anului.  

 „Vom oferi acest ajutor pentru circa 2.000 de refugiați. Această formă de suport le va permite ucrainenilor aflați în refugiu să își procure o gamă largă de articole de sezon, începând de la mănuși și fulare și finalizând cu geci și încălțămintea potrivită sezonului rece”, a explicat Cristina Rogojina, coordonatoarea proiectului umanitar.  

Vladimir Cîlcic, reprezentantul oficiului Caritas Cehia din Comrat a adăugat că: „Împreună cu partenerii noștri de la A.O. Vesta, organizăm regulat transportarea refugiaților ucraineni către magazinele de unde își pot selecta articolele de iarnă de care au nevoie. Astfel, asigurăm și accesul refugiaților din satele îndepărtate sau a celor cu mobilitate redusă la această formă de sprijin”.  

Până în prezent circa 1,900 de refugiați au primit deja ajutorul oferit de Caritas Cehia pentru achiziționarea articolelor de iarnă și au mers să-și aleagă vestimentația de care au nevoie în perioada rece a anului.  

 „Trăim cea mai grea iarnă de până acum. Suntem departe de casă și suntem răsfirați prin lume. Ne e greu, însă acest ajutor ne mai despovărează frunțile și ne mai alină din grijile pe care le avem. Ne-am ales toate articolele vestimentare de care avem nevoie în această iarnă și acum ne bucurăm că am economisit bani pentru legume și produse lactate” a recunoscut un cuplu de refugiați adăpostiți temporar în Comrat.  

Adițional acestei forme de sprijin, refugiații ucraineni din UTA Găgăuzia beneficiază și de un ajutor în numerar în valoare de 700 lei/familie pentru perioada rece a anului, din noiembrie 2022 până în februarie 2023.  

Activitățile date fac parte din cadrul proiectului „Ajutor de urgență refugiaților ucraineni vulnerabili din Moldova”, implementat de Caritas Cehia cu suportul Uniunii Europene.  

Articole similare