Publică un anunț
piatasud.md

Regizoarea Daniela Miron: „N-am simțit că sunt dezavantajată pentru că sunt femeie regizoare”

Daniela Miron este regizoare de film documentar. Tânăra a crescut la Cahul și tot aici, recent, ea a participat la Festivalul MOLDOX, unde a fost prezentat documentarul „Vive la Femme” (Trăiască femeia). Filmul său documentar a fost proiectat la mai multe festivaluri internaționale de film documentar. 

„Obișnuiesc să fac filme despre subiectele care mă pasionează, care mă frământă, care mă interesează. Nu aleg subiecte pentru filme doar pentru că sunt în vogă. Îmi place foarte mult filmul documentar: pui camera și în fața obiectivului se întâmplă viața”, a spus Daniela Miron.

Documentarul „Vive la Femme” povestește viața femeilor din perioada Moldovei sovietice și a Moldovei independente, în tranziție. 

O scurtă descriere a filmului spune: „Comunismul nu a fost trăit și perceput la fel de toată lumea. A fost diferit pentru securiști și victime, pentru intelectuali și muncitori, pentru membri de partid și nemembri, pentru adulți și copii, pentru femei și bărbați. Există, cu siguranță, experiențe care au fost accesibile doar femeilor – femeia rece, femeia dedicată partidului, femeia care nu zice ,,te iubesc”, tovarășa de muncă, tovarășa de viață etc. Egale cu bărbații, din punct de vedere juridic, femeile puteau și chiar erau nevoite să se manifeste în viața publică. În viața privată, adică în interiorul unei familii, femeia rămânea să-și îndeplinească funcția tradițională”.

„Îmi place regia pentru că ea cuprinde toate formele de artă, iar eu de mică am făcut vioară, balet, teatru. Toate cunoștințele pe care le-am investit în mine, absolut toate îmi servesc”, a mai spus Daniela. 

Pentru a regiza, mai ales filmul documentar, nu contează genul sau sexul. În Moldova acest segment este în permanentă dezvoltare, sunt o sumedenie de subiecte care pot fi abordate și nu e loc de discriminare pe criteriu de gen. 

„Sincer, eu chiar nu am simțit că aș fi dezavantajată pentru că aș fi femeie regizoare. În echipă nu sunt doar eu, am operator, sunetist care, în majoritatea cazurilor, sunt bărbați. Urmează să mergem la penitenciar să filmăm următorul film documentar despre copiii din penitenciare. Toată echipa va fi formată din femei pentru că aceasta o sa ne faciliteze relația cu femeile din penitenciar”, a mai declarat Daniela. 

Daniela Miron este prima regizoare de filme documentare, originară din Cahul.

„Moldova are un potențial mare cu filmele documentare. Aici se întâmplă așa de multe. Filmul documentar iubește viața organică, adevărată, autentică și eu nu îmi imaginez să fac film documentar în altă țară. Trebuie să simți omul, să simți viața. Pe personajele din documentarul meu încercam să le întreb când era mai bine, acum sau în perioada comunismului. Au spus că nu contează perioada, femeia e stăpână pe viața sa. Așadar, voi sunteți stăpâne pe viața voastră”, a punctat Daniela Miron. 

Acest produs a fost realizat de către Ziua de Azi Cahul, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Articole similare