Publică un anunț
piatasud.md

Reguli noi. Cum se va proceda cu datornicii pentru servicii comunale

Reguli noi. Cum se va proceda cu datornicii pentru servicii comunale

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat modificări în cazul mai multor acte normative pentru a interzice deconectările consumatorilor casnici cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată şi ridicată, în perioada rece a anului, transmite anticorupție.md.

Astfel, și consumatorii la care  suma cumulativă a datoriei depășește 5 mii de lei pentru energia termică și gaze naturale și 1 500 de lei pentru energia electrică nu vor fi deconectați.

Pentru e evita deconectările consumatorilor aflați în dificultatea de a-și plăti facturile au fost operate modificări la Regulamentul privind racordarea şi Regulamentul privind măsurarea gazelor naturale în scopuri comerciale.

La fel, în scopul executării cadrului normativ primar, și anume Legea nr. 340 din 08.12.2022 cu privire la interzicerea deconectărilor de la serviciile locativ-comunale în perioada rece a anului, ANRE a adoptat modificări la mai multe acte normative secundare.

Prevederile Legii, adoptată la sfârșitul anului 2022 de către Parlament și publicată în Monitorul Oficial, au fost extinse și asupra gospodăriilor casnice, în cazul în care acestora le-a fost atribuită categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată.

În același timp, o altă condiție era ca datoria scadentă să fie executată parțial, în cuantum de 50% din sumă pentru perioada curentă de facturare – în cazul gospodăriilor casnice cu grad de vulnerabilitate foarte ridicată și 60% – cu grad de vulnerabilitate ridicată.

Articole similare