Publică un anunț
piatasud.md

Republica Moldova — cea mai premiată țară din Europa de Est pentru calitatea vinului

Republica Moldova — cea mai premiată țară din Europa de Est pentru calitatea vinului

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat o conferință cu tema: „Cooperarea UE și Parteneriatul estic în sectorul vitivinicol: atractivitatea sectorului și oportunitățile de piață”, unde s-a discutat despre faima pe care vinurile moldovenești o aduc Republicii Moldova în lume și despre cea mai atractivă piață de desfacere, România. Acest sector are o importanță majoră pentru economia țării, având un procent de 3% din PIB-ul țării și fiind unul foarte dezvoltat, transmite IPN.

Sectorul vitivinicol reprezintă 6% din exportul Republicii Moldova.

„Acest sector duce faima Republicii Moldova în circa 70 de țări și duce faima țării pe arena internațională. Companiile vitivinicole din țara noastră au fost deschise pentru internaționalizarea acestui produs”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI.

Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a spus că ramura vinificației este foarte importantă, cu un potențial de creștere.

„Astăzi noi exportăm mult vin îmbuteliat, ceea ce înseamnă vin de calitate, ceea ce ne-a adus și faima la nivel internațional. Este o creștere fenomenală, având drept concurenți țări consacrate producerii de vinuri. Trecem printr-o perioadă grea, din cauza prețului la gaz, respectiv se majorează prețul sticlei. Prețul majorat însă sper să nu fie un impediment. Cred că în 2023-2024 vom ajuta și micii producători să se încadreze în acest proces de internaționalizare”, a declarat ministrul agriculturii.

Viorel Garaz, secretar de stat la Ministerul Economiei, a remarcat că sectorul vitivinicol este avansat.

„România a fost prima țară care ne-a întins o mână de ajutor. Cu suportul partenerilor europeni,  am reușim să diversificăm piețele de export, iar vinurile din țara noastră sunt exportate în peste 70 de țari și sunt cele mai medaliate la nivel internațional și sunt mereu în top”, a adăugat secretar de stat al Ministerului Economiei.

Adam Gruzinschi, reprezentant al Delegație UE în Republica Moldova a declarat că Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova și în continuare să penetreze piețele internaționale întrucât perspectivele sunt promițătoare.

„Este foarte bine ca producătorii sectorului vitivinicol din Republica Moldova să aibă relații directe cu alte companii internaționale din Uniunea Europeană. Acest sector este unul strategic, iar producătorii mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic vor primi suport din partea Uniunii Europene”, a mai spus  reprezentantul Delegației UE.

Elizaveta Breahna, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a menționat că sectorul vitivinicol contribuie cu 16% din valoarea adusă de sectorul agricol la bugetul național.

„Circa 15% din populația aptă de muncă este antrenată în câmpul muncii anume în sectorul vitivinicol. Peste 52 de mii de fermieri sunt antrenați în procesul dat. Avem indicații geografice protejate. În 2022, exportul vinului s-a cifrat la 254 de milioane de dolari. Moldova  este cea mai premiată țară din Europa de Est pentru calitatea vinului. În ultimii cinci ani, vinurile din țara noastră au fost premiate de cinci mii de ori”, a menționat Elizaveta Breahna.

Articole similare