Publică un anunț
piatasud.md

Republica Moldova nu se regăseşte în „lista ţărilor eligibile” pentru călătorii în UE

Republica Moldova nu se regăseşte în „lista ţărilor eligibile” pentru călătorii în UE

54 de ţări vor fi eligibile să călătorească în ţările Uniunii Europene şi Zona Shengen, începând cu luna iulie.

Potrivit TVR Moldova, oar Georgia şi Ucraina se numără printre ţările eligibile. Celelalte patru state ale Parteneriatului Estic, printre care şi Moldova nu au fost incluse.

Aceste aspect au fost discutate de către reprezentanţii statelor UE pe 24 iunie, iar joi, 25 iunie, au fost făcute publice de către pagina web a postului TV Euronews.

Totodată, lista ţărilor eligibile exclude SUA, Rusia şi alte ţări, care conform datelor epidemiologice se confruntă cu o ascensiune a cazurilor de infecţie.

Într-o analiză recentă publicată de expertul Dionis Cenuşa pentru Agenţia IPN, autorul a prognozat faptul că cetăţenii Georgiei au şanse considerabile de a beneficia de deschiderea frontierelor UE şi respectiv reluarea călătoriilor.

Deocamdată, partea europeană nu a publicat informaţia despre criteriile exacte folosite pentru a determina componenţa listei ţărilor eligibile.

Euronews a comunicat că datele furnizate de Centrul European de Prevenire şi Control a Bolilor ar fi folosite ca reper principal, deoarece oferă o imagine despre rata de atac a Covid-19 în ţările din vecinătatea UE şi din alte regiuni ale lumii.

Tot Euronews indică că nu există consens în rândul oficialilor europeni cu privire la prevalenţa criteriului epidemiologic asupra celorlalte.

Cercetătorul Dionis Cenuşă subliniază într-un comentariu pe reţelele de socializare că autorităţile trebuie să intre în contact imediat cu instituţiile europene pentru a clarifica situaţia.

De asemenea, el crede că ţările din Parteneriatul Estic care nu sunt eligibile urmează să ceară UE să dezvolte împreuna “foi de parcurs”, a căror îndeplinire să permite redeschiderea frontierelor UE. Acest demers a fost făcut de către Dionis Cenuşă într-un articol pentru publicaţia EuObserver în luna iunie.

Autorităţile de la Chişinău nu au venit deocamdată cu o reacţie oficială cu privire la lista ţărilor eligibile stabilită de UE şi divulgată de către mass-media europeană.

Articole similare