Publică un anunț
piatasud.md

Republica Moldova și România au stabilit obiective comune de dezvoltare a agriculturii

Republica Moldova și România au stabilit obiective comune de dezvoltare a agriculturii

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir BOLEA și omologul său român Petre DAEA au lansat, pe 9 septembrie, obiective comune de dezvoltare a dimensiunii agricole, în cadrul unei platforme de discuții între echipele ministeriale.  

În scopul consolidării cooperării bilaterale dintre Republica Moldova și România, în vederea realizării schimbului de bune practici, dezvoltării parteneriatelor dintre state și inițierii unor proiecte comune pe segmentul agroalimentar, la București s-au desfășurat mai multe sesiuni tematice.

Reuniunea s-a desfășurat cu participarea inclusiv a reprezentanților direcțiilor de specialitate și instituțiilor din subordinea ambelor ministere. 

În cadrul întrevederii, ministrul Petre DAEA și-a exprimat susținerea pentru sprijinirea integrării europene a Republicii Moldova, în baza procesului de reforme și a angajamentelor asumate în contextul implementării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. 

 „Suntem, am fost și vom fi alături de frații noștri de peste Prut și vă vom pune la dispoziție întreaga noastră expertiză în domeniul agroalimentar, în toate segmentele care sunt de interes pentru dvs. pentru a vă susține în etapele pe care le aveți de parcurs în perspectiva aderării la Uniunea Europeană. România și Republica Moldova se confruntă cu probleme similare, iar soluțiile nu vor întârzia să apară printr-o colaborare sinergică, pornind inclusiv de la experiența României în calitate de stat membru UE. Vă vom acorda sprijin pentru adaptarea legislației, asimilarea acquis-ului comunitar, crearea de mecanisme de lucru și formarea unor structuri care să fie compatibile cu cerințele politice și economice ale UE. Bine ați venit acasă, dragi colegi și prieteni, să aveți mereu în minte că veți avea tot timpul ușa deschisă, iar căldura sufletească ne păstrează mereu în ambientul înțelegerii și al prețuirii”, a declarat ministrul Petre DAEA.     

La rândul său, ministrul Vladimir BOLEA a apreciat că agricultura este un domeniu esențial, care înglobează toate ramurile economiei și contribuie la formarea bugetului, susținând că MAIA se află în plin proces de reformare pentru a se adapta cerințelor actuale și a sprijini agricultura să devină prosperă.       

„Noi promovăm interconectarea economică a Republicii Moldova cu România, nu numai pe dimensiunea de export, dar și pe cea a importului de produse agoalimentare din România în Republica Moldova, iar această interconectare dorim să începem să o facem în ambele sensuri”, a declarat ministrul agriculturii din Republica Moldova.

De asemenea, Vladimir BOLEA a menționat că ambele popoare au preferințe alimentare comune, iar participarea la evenimente de profil poate genera o emoție a cunoașterii ce conduce la o relație bilaterală de durată.    

Ministrul a afirmat interesul și pentru consolidarea parteneriatului moldo-român pe dimensiunea agricolă în contextul pre-aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.  

Discuțiile interministeriale au debutat cu o sesiune plenară,  fiind abordate următoarele subiecte: mecanisme de stimulare financiară și non-financiară a producătorilor agricoli, elemente privind politica de piață în comerțul cu produse vegetale în sezon, sporirea atractivității de producere a vinurilor cu DOP/IGP, implementarea politicilor sectoriale în domeniul zootehniei, identificarea si trasabilitatea animalelor.  

Ulterior, au avut loc întrevederi sectoriale, unde au fost analizate instrumentele de sprijinire a zonelor rurale, dezvoltarea sectorului zootehnic, consolidarea sectorului fitosanitar, precum și a segmentului de cercetare și extindere a serviciilor de consultanță în agricultură.  Părțile au apreciat acest format de dialog la nivel ministerial, afirmând angajamentul de a face un nou pas spre avansarea relațiilor moldo-române.  

Articole similare