Publică un anunț
piatasud.md

Republica Moldova va primi 94 milioane de dolari din partea FMI

Republica Moldova va primi 94 milioane de dolari din partea FMI

Republica Moldova va primi 94 mln de dolari în cadrul Programului actual cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Decizia a fost anunțată astăzi la Chișinău de premierul Dorin Recean și șeful misiunii FMI pentru R. Moldova, Ruben Atoyan, care s-a aflat în ultimele două săptămâni în țara noastră în cadrul celei de-a treia misiuni de evaluare, informează MOLDPRES. 

„Am discutat evoluțiile macroeconomice, am evaluat perspectivele și riscurile care încă mai persistă, mă refer la riscurile economice, macroeconomice, la cele legate de eventuale creșteri ale prețurilor la energie și volatilitatea acestora. Ne-am asumat să implementăm hotărât programul agreat cu FMI, în special în ceea ce privește stabilitatea macroeconomică. În această vizită, am ajuns la un acord ca țara noastră să poată accesa 94 mln de dolari din cadrul programului curent cu FMI”, a declarat premierul Dorin Recean.

Șeful misiunii FMI pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan a afirmat că „Programul cu FMI se realizează în linii mari în parametrii conveniți, în pofida unor circumstanțe dificile și a unor crize”, iar instituția „prognozează o redresare modestă a economiei Moldovei în anul 2023”.

„Am finalizat cea de-a treia evaluare în cadrul programului susținut de către FMI. Acest acord urmează să fie aprobat de conducerea FMI și Consiliul de directori până la sfârșitul lunii aprilie. În urma finalizării evaluării curente, R. Moldova va putea accesa circa 94 mln de dolari. Programul se realizează in linii mari în parametrii conveniți în pofida unor circumstanțe dificile și a unor crize. Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță cantitative. Reformele structurale avansează treptat, dar mai sunt necesare eforturi pentru a promova integritatea și independența celor mai importante instituții în domeniul prevenirii și combaterii corupției. S-au înregistrat progrese satisfăcătoare în ceea ce privește eliminarea ineficiențelor în sistemul fiscal. Noul Guvern a reiterat angajamentul ferm de a implementa programul și a dat semnale clare că este hotărât să promoveze politici bugetare și fiscale prudente care să fortifice reziliența economiei”, a declarat oficialul.

Potrivit reprezentantului FMI, în anul 2022, economia Republicii Moldova s-a contractat puternic din cauza repercusiunilor războiului din Ucraina, cererii scăzute pe fondul inflației înalte și a creșterii costurilor de trai precum și volumului producției agricole mai mic decât s-a așteptat.

„Prognozăm o redresare modestă a economiei în anul 2023 susținută de restabilirea cererii interne și îmbunătățirea perspectivelor de creștere economică în statele care sunt parteneri comerciali ai Moldovei. Inflația a încetinit deoarece BNM a reacționat proactiv pentru a limita efectele secundare și a ancora așteptările inflaționiste. Indicatorii bugetari în 2022 au rămas robuști”, a precizat Ruben Atoyan.

În perioada 1-14 martie, o misiune a FMI condusă de Ruben Atoyan s-a aflat la Chișinău pentru a purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova în contextul celei de-a treia evaluări a programului ECF-EFF, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).

Articole similare