Publică un anunț
piatasud.md

Rețeta delicioasă a posmezilor cu brânză — bunătatea tradițională din sudul Moldovei

Rețeta delicioasă a posmezilor cu brânză — bunătatea tradițională din sudul Moldovei

”Posmezi cu brânză” este o rețetă tradițională din sudul Moldovei, cunoscută de pe vremea când bunicile noastre coceau pâinea în cuptorul cu lemne. Când încerci un posmez cu brânză, îi poți simți textura moale care se combină perfect cu sfârâiala crocantă a crustei. Această rețetă combină ingrediente simple și este ușor de preparat.

Posmezi cu brânză

Ingrediente:

750 g brânză de vaci

250 g brânză de oi slab sărată

10 ouă

1 kg de făină

Un cub de drojdie

Ulei de floarea soarelui

Sare

Apă

Mod de preparare:

  1. Se cerne făina. Se face o adâncitură în făina cernută și se adaugă sare, apă caldă și cubulețul de drojdie sfărâmat. În timp ce aluatul este frământat, se adaugă apa caldă până făina se încorporează. Aluatul se frământă aproximativ 20 de minute până devine elastic și nu se lipește de mâini. În timp ce este frământat, se adaugă ulei pentru ca acesta să fie mai moale. După ce aluatul a fost frământat, se pune într-un vas, pereții căruia se ung cu ulei pentru ca aluatul să nu se lipească de el și este lăsat la crescut într-un loc cald pentru jumătate de oră, acoperit cu un prosop.
  1. Pentru umplutură este necesar să radem brânza de oi. O amestecăm cu brânza de vaci, adăugând sare și ouă. Umplutura trebuie să aibă o consistentă potrivită, nici prea dură și nici prea lichidă.
  1. Pregătim tavele în care vom coace posmezii, ungându-le cu ulei, pentru ca aceștia să fie ușor scoși din ea și pentru a fi mai rumeni.
  1. După ce aluatul a crescut, este împărțit în mai multe bucăți. Fiecare dintre acestea este întinsă într-o fâșie lungă cu grosimea de jumătate de centimetru și lățimea de 10 cm. Procesul se poate realiza atât cu făcălețul, cât și cu mâinile. Pentru ca celelalte bucăți de aluat să nu se usuce, cât timp o întindem pe prima, trebuie acoperite cu un prosop.
  1. Se pune umplutura pe o parte a aluatului, în așa fel încât, mai apoi, să poată fi învelită cu cealaltă parte a aluatului. După ce am învelit-o,  lipim cu degetele colțurile aluatului. Cu mâna, împărțim în bucăți mai mici de circa 7 cm pentru ca umplutura să nu curgă. Apoi, le tăiem cu ajutorul unei farfurii sau al unei alte ustensile din bucătărie. Repetăm procedura cu toate bucățile de aluat.
  1. Posmezii îi aranjăm în tavă în picioare, începând de la pereții acesteia. Îi lăsăm să crească pentru 15 minute, acoperiți cu un prosop. Între timp, spargem câteva ouă, adăugăm sare și le zbatem. Ungem posmezii crescuți cu acest conținut pentru ca, după copt, să fie rumeni și crocanți. Îi punem la cuptorul încălzit la 170-1800C pe jumătate de oră. După ce îi scoatem din cuptor, îi acoperim cu un prosop pentru a fi mai moi.

Posmezii se pot servi cu smântână și compot de vișine.

Poftim la masă!

Articole similare