Subscribe la telegramul nostru
Telegram

Rețeta: Zeamă de găină cu tăieței de casă

Rețeta: Zeamă de găină cu tăieței de casă

Sărbătorile de iarnă aproape s-au terminat, iar noi revenim încetișor la rutina cea de toate zilele. Și cum să ne echilibrăm nivelul electrolitic, dacă nu cu o zeamă de găină plină de arome dumnezeiești, numai bună după două săptămâni de petreceri.

Rețeta e simplă, hai la gătit!

 Zeamă de găină cu tăieței de casă

Ingrediente:

  • Găină – 1 buc.
  • Ceapă – 2 buc.
  • Ardei gras – 2 buc.
  • Roșie – 1 buc.
  • Morcov – 2 buc.
  • 1 l de borș acru
  • Tăieței: 2 ouă, sare, făină
  • Sare
  • Piper negru
  • Verdețuri

Mod de preparare: 

  1. Într-un vas pentru ciorbă, punem apa la fiert. Între timp, porționăm găina. Punem bucățile de carne la fiert și avem grijă să scoatem spuma. Adăugăm sare și o lăsăm să fiarbă.
  2. Curățăm ceapa, morcovul și ardeiul gras. Le tăiem cuburi și le punem deoparte. 
  3. Facem aluatul pentru tăieței. Spargem două ouă, punem o priză de sare și adăugăm făină (cernută) până aluatul devine ușor de modelat. Frământăm aluatul și îl punem să se odihnească pentru 15 minute.
  4. După ce aluatul s-a „odihnit”, îl întindem într-o foaie subțire cu ajutorul făcălețului. Pe parcurs adăugăm puțină făină, asfel încât acesta să nu fie lipicios. Lăsăm foaia pentru câteva minute să se usuce, ca să fie mai ușor de tăiat.
  5. Tăiem foaia de aluat în fâșii lungi, cu lățimea de câțiva centimetri. Punem fâșiile una peste alta, le tăiem în două și iarăși le punem una peste alta. Apoi, le tăiem cât mai subțire. Tăiețeii obținușii îi împrăștiem pe masă și îi lăsăm să se usuce.
  6. După ce a fiert găina, adăugăm cuburile de ceapa, morcov și ardei gras. Le lăsăm să fiarbă câteva minute.
  7. Adăugăm borșul acru în zeamă și amestecăm. 
  8. Opărim o roșie, îi scoatem coaja pentru ca aceasta să dea un aspect frumos zemii, o tăiem mărunțel și o adăugăm la restul legumelor. Amestecăm.
  9. După ce roșia a fiert și s-a înmuiat, adăugăm tăiețeii și piperul negru. Lăsăm tăiețeii să fiarbă.
  10. La final, adăugăm verdeață tăiată mărunt.

Nota bene: Cartofii se pot adăuga după dorință, însă, aceștia tulbură zeama. Astfel, este recomandat să nu-i folosim dacă ne dorim un aspect limpede. În cazul în care doriți să adăugați cartofi, aceștia se adaugă odată cu celelalte legume.

Zeama de găină cu tăieței de casă se servește cu mămăligă și brânză.

Poftim la masă!