Publică un anunț
piatasud.md

Rezistența la antibiotice a copiilor. Dorina Agachi: Sunt indignată de ceea ce se întâmplă

Rezistența la antibiotice a copiilor. Dorina Agachi: Sunt indignată de ceea ce se întâmplă

Deși antibioticele constituie una dintre cele mai mari descoperiri medicale, prescrierea lor în exces a ajuns să conducă la dezvoltarea unor bacterii care nu răspund la tratament. Ele sunt folosite pentru a trata infecțiile bacteriene precum pneumonia sau infecțiile de tract urinar și nu ajută la tratarea infecțiilor virale precum banala răceală sau gripa. Într-un video publicat pe rețele de socializare, medicul pediatru Dorina Agachi atrage atenția asupra consecințelor pe care le poate avea antibioticul asupra organismului copilului. 

„Sunt indignată de ceea ce se întâmplă pentru că am un mesaj foarte radical-Stop antibiotic în terapie eronată. Stop gândirii de genul, îi dau antibiotic să nu se întâmple. Acele pneumonii etc să nu credeți că dacă îi dați astăzi antibiotic ele nu se vor întâmpla. Tot ce are să evolueze, va evolua. Și momentul în care vă temeți să nu se întâmple, este în maxim 5-10% sau poate și mai puțin. Dar dacă copilul este printre cei 90% care nu va avea nevoie de antibiotic, nu va face acea infecție bacteriană”, a spus Dorina Agachi.

Utilizarea excesivă și neadecvată a medicamentelor antibiotice a favorizat apariția fenomenului de rezistență, fiind necesare măsuri urgente de combatere. Medicul pediatru susține că din cauza unor frici ale părinților are de suferit copilul.

„Avem tot mai mulți copii cu antibiotico-rezistență, pseudomonos, situații de infecție bacteriană care nu mai reacționează la nici un antibiotic. Și se întâmplă acest lucru doar din cauza acestei grăbiri, frici neîntemeiate. Părinți, există laborator, să faci simplu o analiză de sânge și să îți dai seama dacă copilul este la un risc de a complica și necesita antibiotic. Nu credeți că antibioticul este sursa prin care se rezolvă toate întrebările și dacă îi dau copilului această pastiluță magică gata stau liniștită. Nu! Infecțiile virale nu au nevoie de antibiotic. Infecțiile virale îmbibate cu antibiotic înseamnă doar un singur rezultat – imunosuprese, antibiotico-rezistență. Haideți să fim raționali și chiar dacă primim această indicație să mai calculăm până dozăm acest antibiotic copiilor”, adaugă medicul pediatru.

Există câțiva pași simpli care pot fi urmați de orice persoană pentru a preveni apariția rezistenței la antibiotice. Pasul primar presupune conștientizarea cu privire la greșelile și ideile preconcepute legate de antibiotice.

Articole similare