Ritmul de încălzire a oceanelor s-a dublat în ultimii 20 de ani, din cauza schimbărilor climatice
Ritmul de încălzire a oceanelor s-a dublat în ultimii 20 de ani, din cauza schimbărilor climatice. În 2023, peste o cincime din suprafaţa oceanelor a fost afectată de cel puțin un episod de căldură severă, transmite jurnal.md.
Un raport întocmit de Serviciul European pentru Schimbări Climatice indică o tendință de încălzire a oceanului planetar încă din anii ‘60, însă acest ritm a accelerat și chiar s-a dublat, începând din 2005. Cercetătorii au observat că, în ultimele două decenii, ritmul de încălzire a apelor pe termen lung a crescut de la 0,58 wați pe metru pătrat la 1,05.
Această încălzire accelerată este cauzată de încălzirea globală provocată, în cea mai mare parte, de emisiile de gaze cu efect de seră, arată Copernicus. Astfel, din anii ‘70, aproximativ 90% din căldura în exces prinsă în atmosferă (cauzată de emisiile de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră) a fost absorbită de oceane. Ca rezultat, oceanele cu ape mai calde au alimentat furtuni, uragane și alte fenomene meteorologice extreme, scrie Biziday.
Cercetătorii de la Copernicus au observat, de asemenea, că aciditatea oceanelor a crescut cu 30% din 1985 până în prezent, aceasta fiind o altă consecință a schimbărilor climatice. Aceștia avertizează că, odată ce este depășit un anumit prag, nivelul de aciditate poate afecta mineralele pe care viețuitoarele marine, cum ar fi coralii, midiile și stridiile, le folosesc pentru schelet și cochilie.
Această încălzire la nivel global determină și o intensificare a valurilor de căldură la nivel marin. În 2023, 22% din suprafața oceanului planetar a fost afectată de cel puţin un val de căldură severă sau extremă. De asemenea, aceste episoade tind să devină mai îndelungate, cu o durată medie anuală care s-a dublat de la 20 la 40 de zile începând din 2008.
În nord-estul Mării Barents, “fundul mării pare să fi intrat într-o stare de caniculă marină permanentă”. În august 2022, o temperatură record de 29,2 grade Celsius a fost măsurată în largul Insulelor Baleare, cea mai ridicată temperatură regională a apelor de suprafaţă din ultimii 40 de ani. Tot în urmă cu doi ani, un val de căldură marină în Marea Mediterană a pătruns până la aproximativ 1.500 de metri sub suprafaţă, încălzind apa peste nivelurile normale.
Temperaturile peste medie la nivelul mării afectează pe termen lung biodiversitatea și provoacă migrarea în masă și chiar decesul în rândul anumitor specii, și pot interfera cu fluxul de ape adânci și puțin adânci, împiedicând distribuția nutrienților, se mai arată în raport.