Publică un anunț
piatasud.md

România a început să exporte gaz către Republica Moldova prin conducta Iași – Ungheni

România a început să exporte gaz către Republica Moldova prin conducta Iași – Ungheni

Sâmbătă, 3 decembrie, prin conducta Iași – Ungheni, România a început să exporte gaz în Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat compania Transgaz.

„Astăzi, la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România – Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal”, au precizat oficialii companiei transportatoare de gaze, precizează reprezentanții companiei Transgaz.

De menționat că este pentru prima dată când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.

Tot astăzi, Andrei Spînu a anunțat pe pagina sa de Facebook că a Energocom a semnat un contract de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie.

Cantitatea: pentru decembrie, aproximativ 204 mii MW. Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept.

MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES.

”Acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom. Suplimentar, odată cu semnare acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate. Facem tot posibilul să ținem țara conectată. Mulțumesc celor implicați și vă rog să economisim în continuare, a menționat Andrei Spînu.”


CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică.

Articole similare