Publică un anunț
piatasud.md

Rosian Vasiloi: Personal o să vin și o să le pun cătușele celor care încalcă legea

Rosian Vasiloi: Personal o să vin și o să le pun cătușele celor care încalcă legea

Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontier a efectuat o vizită de lucru la Cahul, în cadrul căreia a fost anunțată și o întâlnire cu cetățenii și primarii din raionul Cahul. La întâlnirea cu conducerea Poliției de Frontieră au participat 3 doamne primare din localitățile din lunca Prutului: Vadul lui Isac, Văleni și Slobozia Mare, și Tatiana Seredenco, consilieră raională Cahul. 

Subiectele abordate au vizat proceduri de simplificare a accesului în zona de frontieră pentru localnici, simplificarea procedurilor permisive de acces în zonă pentru turiștii are vin să viziteze la cel Beleu, dar și necesitatea dezvoltării colaborării dintre Poliția de Frontieră, cetățeni și administrația publică locală.

Nu am scăpat posibilitatea de a discuta cu Rosian Vasiloi despre schimbările care au loc în cadrul Poliției de Frontieră și ultimele evenimente care au vizat direct imaginea instituției.       

Domn Comisar -Șef, astăzi ați declarat că dacă angajații Poliției de Frontieră o să încalce legea, personal o să le puneți cătușele, ce ar însemna asta?

Evident că este o expresie mai mult simbolică, pentru că nu are această competență șeful Poliției de Frontieră să pună cătușele, dar faptul că voi face tot posibilul că cei care încalcă legea să fie atrași la răspundere în conformitatea cu prevederile legislației, și o să insist prin toate pârghiile legale să fac asta, cu siguranță. În același timp, îi voi apăra și îi voi sprijini (pe colegi n.r.) când voi fi sigur că ei legea nu o încalcă și acționează corect pentru a asigura un nivel adecvat în asigurare securității frontierei de stat și a presta acele servicii cetățenilor despre care am vorbit astăzi.

Ați văzut o schimbare în lucrul Direcției Sud, a altor direcții, după ce ați venit în funcție?

O schimbare este cel puțin la nivel de percepție că nu mai revenim la practicile obscure care erau implementate anterior. Da, poate mai greșim, poate că nu întotdeauna acel polițist de frontieră, acel ofițer, este destul de pregătit pentru a fi avansat într-o funcție. Eu mai bine, cu colegii, voi pune accent pe integritate, pe onestitate, iar ce ține de profesionalism, de pregătire profesională, noi asta o vom avansa prin cursuri de reciclare, cursuri de pregătire, vizite de studiu, ceea ce am vorbit și cu colegii mei, șefii serviciilor de grăniceri din Lituania și Letonia. Astfel, colegii să meargă să vadă care este experiența statelor Uniunii Europene în asigurarea frontierei de stat și în particular, acțiunile de sensibilizare a opiniei publice, atragerea cetățenilor de partea noastră în acțiunile pe care le desfășuram. Noi trebuie să fim parte din societate și nu aparte de societate., pentru că ceea ce facem noi este în beneficiul cetățenilor dar nu în beneficul cuiva, cum se făcea pe timpuri.

„Nu este locul șefului Poliției de Frontieră sau polițiștilor de frontiera din aparatului central la Chișinău”

Primarii au spus că nu e chiar așa de frumos, și relația cu Poliția de Frontieră se lovește de banalități și birocrație… 

Aici o să lucrăm pe mai multe dimensiuni. În primul rând analizăm legislația și vom veni cu simplificarea mai multor proceduri în sensul accesului cetățenilor în zona de frontieră. În particular, aici este o zonă turistică, o zonă cu mult potențial în acest sens. A doua dimensiunea este deschiderea și transparența în activitatea noastră, și în relațiile cu cetățenii și cu autoritățile publice locale. Pe mine m-a mirat faptul că pentru prima dată în nu știu câți ani, a avut loc o asemenea ședință și nu pot să-mi explic de ce nu s-a făcut acest lucru pentru că întotdeauna noi am fost aproape de cetățeni și de autoritățile publice locale. Aici s-a pierdut această legătură bună dintre APL, primar, societate și Poliția de Frontieră. Vom încerca să analizăm care sunt cauzele și vom încerca să intervenim. Al treilea moment este pregătirea polițiștilor de frontieră. Accent vom pune pe onestitate și integritate, vom dezvolta capacitățile fiecărui polițist de frontieră, să nu ne trezim cu situații când sunt oferite răspunsuri destul de întortocheate cetățenilor la diferite întrebări, nu ne face față aceste lucruri. 

Direcția de Pregătire a Efectivului și Centrul de Excelență vor fi acele instituții care vor veni cu propuneri și vom face aceste instruit inclusiv pe plan regional. Plus la toate, personal voi veni să văd cum se implementează aceste lucruri. Nu este locul șefului Poliției de Frontieră sau polițiștilor de frontiera din aparatului central la Chișinău. Locul nostru este aici, la frontieră, și faptul că suntem astăzi aici este o dovadă. 

Noi vom continua astfel de întâlniri ca acele dimensiuni de schimbare a abordărilor din activitate Poliției de Frontieră să ia amploare în sensul bun al cuvântului. Chiar m-am bucurat că am avut această întâlnire și am văzut doamne primare active, care tind ca lucrurile să se schimbe cu adevărat și eu în acest sens voi fi de partea lor. 

„Îi voi apăra pe cei care sunt integri, profesioniști, și îndeplinesc atribuțiile de serviciu așa cum scrie buchia legii”

Știrea săptămânii, reținerile la PTF Cahul-Oancea. Puteți să ne spuneți mai multe detalii?

Răspunsul meu poate că nu o să fie pe măsura așteptărilor. Nu aș dori să intru în zona de responsabilitate și compentența organelor procuraturii și colegilor din SIS. Ceea ce vreau să spun sigur este că noi nu vom tolera asemenea cazuri. Mie îmi pare rău că s-au tărăgănat aceste proceduri, pot fi anumite explicații, cred că colegii de la Procuratură și Serviciul de Informații și Securitate pot veni cu anumite explicații în acest sens. Ce ține de instituția care o conduc, noi nu vom tolera. Noi vom dezvolta capacitatea subdiviziunii responsabile de aspecte de integritate pentru comiterea și profilaxia corupției pentru ca să nu admitem pe viitor implicarea polițiștilor de frontieră în măsura în care a fost cel puțin în acest caz. Eu foarte mult vreau să cred că justiția își va face treaba. Aici nu trebuie să uităm despre cazul de la Sculeni, când au fost reținuți cei 4 polițiști de frontieră, cazul de la aeroport cu reținerea a 14 polițiști de frontieră. Noi vom avansa pentru ca pe viitor toate cazurile să le putem curma de al început, din fașă, ca să nu ajungă la asemenea lucru. 

Schemele de contrabandă, de fapt toate aceste scheme, influențează bunăstarea cetățenilor, și aici trebuie să facem front comun, noi, cetățenii, alte autorități. Nu trebuie să privim separat responsabilitatea Poliției de Frontieră, SIS, Serviciul Vamal, nu, sau noi facem front comun sau noi o să avem asemenea cazuri care sunt foarte rușinoase. Dintr-o parte, îmi pare rău de acești polițiști de frontieră ca și om, dar din altă parte, personal o să vin și o să le pun carturile celor care încalcă legea și viceversa: îi voi apăra pe cei care sunt integri, profesioniști, și îndeplinesc atribuțiile de serviciu așa cum scrie buchia legii. 

Contrabanda e o chestie bi-statală. Care e relația cu colegii peste Prut? 

Eu mă bucur foarte mult că noi am reanimat cooperarea noastră, cel puțin din constatările pe care  le-am făcut, 2 ani de zile a fost o cooperare formală decât practică. Acele discuții care le-am avut cu șeful Poliției de Frontieră din România, acele întâlniri care le-am avut la nivel tactic, la nivel regional. Săptămână viitori avem o întâlnire la Iași, unde o să fie puse în  discuții mai multe aspecte legate de activitatea pe care o desfășurăm și credeți-mă că aspecte legate de integritate, acțiuni comune de combaterea acestui flagel, de contrabandă, noi vom avansa fix așa cum am început în anul 2019 cu grupuri comune interdisciplinare de anchetă etc. Mă bucur că noi am reanimat patrularea comună, patrularea coordonată noi pe teritoriul României, colegii din România pe teritoriu nostru. Astfel ca să avansăm, să avem acel nivel de încredere bilateral, să ne permită să combatem și acel flagel legat de corupție, de contrabandă. Interesul este de ambele părți. 

Cum vedeți Poliția de Frontieră a republicii Moldova peste 5 ani?

Aproape de cetățenii, autoritate care se bucură de încrederea cetățenilor, o autoritate care are polițiști și polițiste de frontieră integri, bine pregătiți, bine pregătite, pentru care interesul de bază este interesul cetățeanului, buchia legii. O autoritate care desfășoară mai multe activități cu societatea, aprobate de societate. O autoritate care până la urmă va fi parte dintr-un mecanism mai larg ce ne va apropia și ne va integra în Uniunea Europeană. Noi asta am reușit să facem într-o perioadă foarte scurtă când am primit regimul liberalizat de vize, și vom continua să o facem. Vom face tot posibilul ca cetățeanul să se simtă în siguranță. Nu cred că pentru asta  trebuie să treacă 5 ani, eu sper foarte mult, și vom face cu colegii tot posibilul, ca să se întâmple cât mai repede posibil și asta ne este în putință să o facem.

Vă mulțumesc 

Articole similare