Publică un anunț
piatasud.md

S-a prezentat angajat al primăriei să le-a spus că în 3 zile trebuie să se întoarcă în stradă!

S-a prezentat angajat al primăriei să le-a spus că în 3 zile trebuie să se întoarcă în stradă!

Cei cinci „oameni ai străzi” , printre care 2 invalizi, au fost anunţaţi că în trei zile vor fi nevoiţi să părăsească Adăpostul şi să se întoarcă în stradă. Administraţia locală nu cunoaşte nimic despre aceasta! 

În această iarnă, administraţia or. Cahul a organizat ad-hoc un Adăpost, Centru de plasament, pentru oamenii străzii. Toată iarna, aici găseau adăpost, căldură şi hrană o mulţime de oameni necăjiţi. 

Câteva cămăruțe, în care mult timp până la asta se afla arhiva raionului Cahul, au adăpostit multă lume de gerurile crunte din iarna aceasta. Primăria asigura serviciile comunale (căldură, apă, etc.), oameni de bună credinţă ajutau cu produse alimentare, care erau pregătite tot de „locatari” pe loc. 

Aceste încăperi, care au fost amenajate de urgenţă spre a putea primi şi adăposti lume, pe departe nu pot fi numite Centru de plasament, însă cu siguranţă au scăpat  mulţi oameni de la moarte sigură.  
În cele mai friguroase zile de iarnă, au găsit aici adăpost până la 19 persoane. Toţi aceşti Oameni sunt de diferite vârste, bărbaţi, femei care din diferite motive au ajuns în stradă, şi indiferent de situaţia în care se află  – tot Oameni rămân.  

Acum, în acest Centru, au rămas doar 5 persoane. Printre ei 2 invalizi , unul fără un picior, altul fără ambele. Cu ei mai trăiesc trei tineri, care au grijă de mica „gospodărie”şi se ajută reciproc.

Locatar al adăpostului: „A spus ca in două –  trei zile vom fi nevoiţi să plecăm de aici”

În după-amiaza zilei de marţi, 10 aprilie,  am fost alertaţi de persoana responsabilă de acest Adăpost. Ludmila Covalenco, Directorul Centrului pentru copii străzii „Speranţa” care este amplasat într-o clădire cu acest Centru, ne-a comunicat despre o vizită a unui personaj misterios, care le-a spus „locatarilor” că în trei zile Adăpostul va fi închis. 

Când am ajuns la acest Adăpost, afară ne-a întâlnit un bătrânel într-un fel de cărucior cu rotile care şi ne-a povestit istoria întreagă. Conform spuselor lui, luni a venit la ei o persoană care s-a prezentat drept lucrător al Primăriei: „A spus ca in două –  trei zile vom fi nevoiţi să plecăm de aici. Au avut o şedinţă… şi… probabil că e indicaţia primarului ca să vină şi să vadă starea încăperilor. Dar când să plece a spus: băieţi vedeţi să fie curat şi ordine”. 

Bătrânelul, din căruciorul cu rotile,  l-a descris drept un bărbat solid, cam chel, cu părul sur şi în ochelari.  „Numele lui e la litera „N”” a mai adăugat bătrânul.

Vitalie, unul dintre tinerii care se află la acel adăpost: „Mi-a spus: ştiţi că peste 3 zile se închide „preiutu” (adăpostul n.r.) ?. Asta de la primărie, mi-au spus mie să vă spun vouă.” La finalul discuţiei noastre, Vitalie a mai adăugat: „ a spus că aici vor să facă alt ceva…”

Olga Surjicova, viceprimarul oraşului Cahul: „Nu există nici o decizie a consiliului ori dispoziţie a primarului de a închide acest Centru”

Solicitată de ziuadeazi.md, Elena Bacalu, vicepreşedintele raionului Cahul pe probleme sociale, a declarat: „Centrul a fost deschis pentru a găzdui persoane în perioada rece a anului. Dacă şi se va pune întrebarea închiderii acestui Centru, fiecare persoană va fi aranjată. Care nu se vor reintegra în familie vor fi trimişi la alte centre asemănătoare. Nimeni nu va fi dat afară.”   

Olga Surjicova, viceprimarul oraşului Cahul pe probleme sociale, direct responsabilă de activitatea acestui adăpost: „Centrul lucrează. Nu există nici o decizie a consiliului ori dispoziţie a primarului de a închide acest Centru. Centrul a fost deschis doar pentru timpul rece al anului, însă va continua să activeze.

Ce s-a întâmplat este „ne etic” şi nu cunosc scopurile care le urmăresc aceste persoane. În cadrul Primăriei Cahul nu lucrează persoane care ar corespunde descrierilor.” 

Prin acest articol vrem să sensibilizăm factorii decizionali din oraşul şi raionul Cahul şi întreaga societate civilă, şi să atragem atenţia asupra acestui Centru, Adăpost pentru „oamenii străzii”. 

Deranjant este faptul că cineva, care din câte am aflat până la moment, nu are nici o atribuţie cu Primăria oraşului, şi-a permis să meargă peste nişte persoane necăjite, şi să îi „informeze” că în trei zile vor fi nevoiţi să părăsească acest adăpost. 

Această tehnică de informare, sau mai bine spus presiune psihică, în stil Gestapo, exercitată asupra bieţilor oameni la nimic bun nu poate duce. 

Am fi vrut să aflăm totuşi cine a fost misteriosul vizitator şi cine l-a îndreptat într-acolo.  Iar noi vom ţine la curent opinia publică despre ceea ce se va petrece în continuare la acest Centru.    

Articole similare