Publică un anunț
piatasud.md

Salvatorii ridicați pe alertă la Cahul

Salvatorii ridicați pe alertă la Cahul

Astăzi, 13 noiembrie 2019 la ora 07:00 peste 150 de salvatori și pompieri din sudul țării au fost ridicați pe alertă.Verificarea efectivului a fost efectuată la indicația conducerii IGSU în subdiviziunile teritoriale Cahul, Cantemir, Taraclia și Giurgiulești. Conform scenariului, în această noapte o explozie de gaz natural s-a produs într-un bloc locativ cu patru etaje în municipiul Cahul. 

În urma exploziei un incendiu de proporții a izbucnit la etajele doi și patru, iar mai multe persoane au rămas blocate în clădirea avariată și cuprinsă de flăcări. La fața locului au intervenit echipaje de salvatori și pompieri însoțite de echipele de medici și paramedici ai Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Cahul. Incendiul a fost lichidat în cel mai scurt timp, iar salvatorii au efectuat lucrări de deblocare cu evacuarea a peste 90 de persoane.

Angajații SMURD au acordat primul ajutor calificat sinistraților care s-au ales cu diverse traumatisme. Un alt exercițiu din cadrul aplicației a fost desfășurat la iazul din Cahul. Aici au fost raportate mai multe persoane care riscau să se înece după ce barca acestora s-a defectat. Scafandrierii din cadrul IGSU cu ajutorul echipamentului specializat au intervenit rapid cu șenilatele din dotare și au salvat persoanele, după ce au extras barca avariată din apă.  Acțiuni similare, au avut loc recent în nordul și centrul țării. În aplicaţii au fost testate capacităţile organizatorico-tehnice ale echipelor de intervenţie, timpul de reacționare a salvatorilor și pompierilor în cazul declanșării situațiilor de urgență, iar angajații IGSU și-au demonstrat capacitățile în domeniul lichidării consecințelor acestora.

Scopul aplicațiilor este verificarea stării de pregătire a serviciilor de urgență în caz de o situație de criză de amploare în special în perioada rece a anului.

Articole similare