Publică un anunț
piatasud.md

Satul Molovata a găsit o soluție inovatoare pentru a reduce costurile apei potabile

Satul Molovata a găsit o soluție inovatoare pentru a reduce costurile apei potabile

În satul Molovata din raionul Dubăsari, datorită unui sistem fotovoltaic propriu care pune în funcțiune stația de pompare a apei, locuitorii beneficiază de apă „de la soare”, la un preț mai mic. Inițiativa sătenilor și a autorităților locale a fost desemnată câștigătoare a competiției  „Moldova Eco Energetică ediția 2023”, la categoria „Cel mai bun proiect în domeniul energiei electrice regenerabile în clădirile publice”, transmite MOLDPRES.

„Căutam soluții care să ne permită mai simplu și mai ieftin să aducem apa la fiecare gospodărie. Analizând mai multe variante, am ajuns la concluzia că s-ar putea de implementat un asemenea proiect. Am aplicat la un program inițiat de PNUD cu suportul Ambasadei Suediei, am fost declarați câștigători și am început implementarea. Am instalat un sistem fotovoltaic de 25 KW, care ne permite să generăm anual peste 30.000 kW/h de energie electrică. Această capacitate de producție ne ajută să pompăm fără costuri suplimentare peste 35.000 metri cubi de apă în sistemul local de distribuție. Astfel, am reușit să economisim peste 100.000 de lei (cinci mii de euro) la cheltuielile de distribuție a apei, conform raportului financiar al întreprinderii municipale”,estimează  Igor Brânza, coordonator de proiect.

Deși satul se află lângă Nistru, seceta și vremea nefavorabilă au făcut ca apa potabilă să devină scumpă. În anul precedent, odată cu instalarea sistemului fotovoltaic, care pompează și transportă apa, această problemă a fost rezolvată. Investiția a dus la reduceri semnificative ale prețului pe metru cub de apă și la economii majore pentru mica comunitate.

Sistemul fotovoltaic beneficiază de un mecanism de contorizare netă, ceea ce înseamnă că surplusul de energie este livrat în rețeaua Premier Energy, ca mai apoi, să fie utilizat, la necesitate, în perioada rece a anului, când se produce mai puțină energie de la soare. Vara, atunci când soarele este puternic, apa se pompează doar din sursele de energie generate de panourile solare, ceea ce nu implică costuri suplimentare.

Gala „Moldova Eco Energetică” a fost organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică (restructurată în Centrul Național pentru Energie Durabilă), în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și cu sprijinul: Ministerului Energiei al Republicii Moldova, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova (UE), Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), Global Environment Facility (GEF), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Skat Consulting, ÎCS „Premier Energy”, SRL, Ambalaj Market și Solar Energy.

Articole similare