Publică un anunț
piatasud.md

Scandalul de la Ambulanță. Cum a început totul

Scandalul de la Ambulanță. Cum a început totul

Anna Nekrasova, șefa Substației de Asistență Medicală Urgentă Cahul, pe 2 august face o postare pe Facebook în care informează publicul despre un eveniment care a avut loc cu o zi înainte la AMU Cahul. Acesta este punctul de pornire în istoria noastră plină de neclarități legale și învinuiri la adresa CNAMUP și a Ministerului Sănătății. 

Anna Nekrasova: Nu avem nevoie de mascați, care să ne vină la 6 dimineața acasă și să ne încătușeze în fața familiei, avem comisii.

Anna Nekrasova activează din 2019 în calitate de Șefă a Substației de Asistență Medicală Urgentă Cahul. Și-a început activitatea în calitate de medic de familie în cadrul CMF Larga Nouă, unde activa și Gheorghe Miroșnicenco împreună cu soția, acesta fiindu-i mentor.

Mesajul doamnei îi prezentăm needitat mai jos 

„Bună ziua stimați prieteni, colegi! Foarte rar fac postări pe rețele de socializare, dar de data aceasta chiar nu se poate trece de situație în tăcere.

 Îmi asum responsabilitatea că, ca și urmare a aceste postări, pot fi concediată din funcția de șef SAMU Cahul pe motiv de „management defectuos”/”încălcarea disciplinei executorii”, sau oricare alt motiv considerat necesar. Nu vă îndemn în nici un caz la grevă/revoluție/boicot, dar îmi doresc să cunoașteți din prima sursă informația, pentru a nu fi înțeleasă greșit sau să îmi fie interpretate acțiunile într-un mod anumit. De asemeni, țin să precizez ca nu sunt colorată nici într-o culoare politică, așa că toți cei care consideră mesajul unul plătit sau sponsorizat, greșiți. 

Ziua de 1 august 2023 în toată republica a fost marcată de diverse evenimente, unele mai răsunătoare, altele au trecut neobservate. În cadrul substației AMU Cahul s-a prezentat o comisie, scopul căreia a fost deschiderea biroului domnului Gheorghe Miroșnicenco, șef Direcție AMU Sud, pe motiv că dumnealui ar îngrădi accesul în cabinet al domnului Liviu Mogîldan, șef regional AMU Sud. Despre legalitatea concursului de numire în funcție, legalitatea acțiunilor comisiei și a celor care au luat această decizie se vor pronunța organele competente, eu doar relatez experiența trăită în cele 2-3 ore în după amiaza zilei de 1 august 2023. 

Nu am fost anunțată despre faptul că este un oarecare ordin de forțare a ușii biroului, despre faptul că cineva se va deplasa la substație în vederea rezolvării acestei întrebări. Dar, menționez că în dimineața zilei de ieri dl Mogîldan m-a întrebat dacă i-am adus la cunoștință domnului Miroșnicenco ordinul prin care ar fi obligat să elibereze biroul pe care îl ocupă în calitate de șef DAMU Sud. I-am răspuns că fotografia cu ordinul a fost transmisă de către alt angajat, eu fiind în concediu neplătit de 1 zi la investigații în capitală. 

(Apropo, a fost nevoie de efort psihologic și emoțional pentru a îmi fi acordată această zi, cererea fiind refuzată de 2 ori. Suntem medici, activăm în instituție medicală republicană și nu ni se permite deplasarea la consult medical). Personal nu aș putea să aduc ordinul dat la cunoștință din motivul aflării în concediul medical al domnului Miroșnicenco, și este necesar de a se aștepta revenirea la serviciu pentru ca angajatul să fie făcut cunoscut cu prevederile oricăror ordine. La care mi s-a răspuns „el poate și 3 luni să stea pe buletin”. La sosirea comisiei una din doamne, care mai tîrziu am aflat că este șefa departamentului juridic al CNAMUP, a început să filmeze, solicita să ne prezentăm la camera telefonului cine suntem (eu, și încă 2 angajați ai substației), apoi a filmat și a fotografiat întreg procesul de forțare a ușii, intrare în birou, lucrurile din sertare și dulapuri. Într-un final, comisia plecase, doamna jurista facând unele comentarii care chiar nu îi fac onoare. 

Climatul psiho-emoțional la locul de muncă oscilează de la arctic la infernal. Cineva se bucură de situația creată, alții își exprimă poziția, dar cu jumătate de voce, alții mențin neutralitatea. 

Stimați colegi, șefi, vicedirectori, fotoliile calde și ușile închise nu ne salvează de conștiința care ne mustră, dacă astfel de rudimente sau atavisme mai există la cineva.

P.S.S-a ajuns la situația cînd unii colegi sunt forțați de șeful regional sud să prezinte dovada transmiterii mesajelor din propriul telefon, făcând capturi de mesaje și tipărindu-le. Domnilor, despre conversația privată și lege a auzit cineva?

P.P.S. Nu avem nevoie de mascați, care să ne vină la 6 dimineața acasă și să ne încătușeze în fața familiei, avem comisii. #CNAMUP #ambulanta #samucahul” se spune în postare.

Am discutat cu Anna Nekrasov despre acele zile. 

Reacția CNAMUP

Reacțiile nu s-au lăsat așteptate. Cu un răspuns a venit, pe pagina oficială de pe Facebook, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească  (CNAMUP). 

În postare, CNAMUP vine cu precizări și informează că toate acțiunile întreprinse de membrii Comisiei la data de 01.08.2023 au fost în limita cadrului legal și vin drept rezultat la inacțiunile lui Gheorghe Miroșnicenco de a elibera biroul de serviciu pentru noul Șef numit prin concurs. 

„În contextul știrilor apărute în mass-media, la adresarea publicată pe rețelele de socializare a doamnei Anna Nekrasova, șefa Substației de Asistență Medicală Urgentă Cahul, instituția vine cu precizări în vederea sensibilizării opiniei publice și evitării unei erori în interpretarea subiectului enunțat.

IMSP CNAMUP informează despre faptul că domnul Gheorghe Miroșnicenco, fost șef al Departamentului AMU Sud nu a eliberat benevol biroul de serviciu, destinat șefului regional AMU Sud desemnat prin concurs, eschivându-se cu rea-credință de a transmite bunurile din birou, care nu-i aparțin personal (calculator, telefon, etc.).

În legătură cu faptul dat, CNAMUP a creat o Comisie pentru inițierea procedurii de asigurare a condițiilor de muncă preconizate șefului regional de Asistență Medicală Urgentă Sud. Precizăm că, toate acțiunile întreprinse de membrii Comisiei la data de 01.08.2023 au fost în limita cadrului legal. 

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească va asigura în continuare conlucrarea consecventă și eficientă a instituțiilor subordonate prin îmbunătățirea calității actului medical și a comunicării coerente și eficiente între angajați, acordând cetățenilor servicii medicale calificate la etapa de prespital” se spune în mesaj.

Am discutat și cu Gheorghe Miroșnicenco pe 3 august. La ora 8:30 acesta se afla în spital, Secția Boli infecțioase. Am discutat în timp ce îi erau administrate perfuzii. 

Gheorghe Miroșnicenco, care este și consilier raional Cahul, ales pe listele PDM, iar acum fiind neafiliat, a venit cu un șir de critici la adresa Ministerului Sănătății, a declarat că toate acțiunile CNAMUP și a MInisterului nu sunt legale, iar concursul a fost trucat. 

Totodată, a menționat că la moment se află pe buletin de boală, iar acțiunile comisiei și a noului Șef AMU SUD sunt ilegale. 

Liviu Mogîldan, este persoana numită în funcția de șef Direcție AMU Sud în baza unui concurs. Este din raionul Rîșcani, și are o experiență de peste 35 de ani în domeniul medicinii de urgență. Din anul 1995 a deținut funcții manageriale în cadrul AMU. 

Am solicitat poziția dumnealui prin telefon. Liviu Mogîldan ne-a spus pe scurt că este numit în funcție legal, în baza unui concurs, iar toate acțiunile sale sunt în conformitate cu legislația națională. 

Suport din partea colegilor de Consiliu și angajații AMU Sud

Pe 3 august, în incinta Consiliului Rainal Cahul a avut loc o mică întrunire la care au participat colegii lui Gheorghe Miroșnicenco – consilieri raionali Sergiu Drangoi și Andrian Galaju, vicepreședintele raionului Ruslan Nedov , dar și câțiva angajați AMU. 

Scopul întâlnirii a fost să discute cu Președintele raionului Cahul această situație, dar și să se expună public în susținerea colegului. Aceasta este a doilea eveniment de acest gen organizat anul curent. 

Despre rezultatele discuțiilor cu Președintele raionului nu am fost informați. De menționat faptul că alianța de guvernare (informală) în raionul Cahul este constituită din consilierii BE ACUM și fracțiunea consilierilor neafiliați din care face parte și Gheorghe Miroșnicenco. 

Menționăm că în luna iunie, o ședință a Consiliului raional Cahul a fost amânată de pe 22 iunie pe 27 iunie, dispoziția fiind semnată de președintele raionului pe 21 iunie. În preajma ședinței anunțate, pe 12 iunie, a avut loc primul eveniment public de susținere a lui Gheorghe Miroșnicenco la care au participat circa 100 de angajați AMU SUD. Atunci, Gheorghe Miroșnicenco a fost preavizat. 

La data de 10 august este anunțată o nouă ședință a Consiliului raional Cahul. 

Articole similare